Titluri de Stat FIDELIS la BVB

Cea mai recentă oportunitate de investiții apărută la Bursa de Valori București este emisiunea de Titluri de Stat Fidelis a Ministerului de Finanțe. Sunt în derulare trei oferte, două în lei, R2112A cu o dobândă anuală de 3,5% și o scadență de un an, respectiv R2312A cu o dobândă anuală de 4% cu o scadență de trei ani. Cea de a treia ofertă, R2512AE, este în euro și are o dobândă anuală de 1,85% cu scadență la cinci ani. Oferta se adresează strict persoanelor fizice, rezidente sau nerezidenta.

În mediul public s-au iscat multe controverse referitoare la această emisiune, de aceea am dori să răspundem la câteva dintre obiecțiile apărute.

Prima obiecție se referă la solvabilitate – capacitatea statului de a-și achita/onora împrumuturile luate. Pentru acesta vom compara indicatorul datorie publică în PIB al statului Român cu alte state din regiune.

ȚarăDatorie publică vs. PIB(Iunie 2020)
România41,00 %
Ungaria68,70%
Polonia55,00%
Republica Cehă39,90%

Sursa: https://www.ceicdata.com/en/countries

 

Strict în baza indicatorului din tabelul de mai sus, putem afirma că un împrumut acordat statului Român și Republici Cehe, implică riscuri de solvabilitate mai mici decât un împrumut acordat celorlalte state din regiune.

Oportun ar fi să analizăm și ratele dobânzilor cu care se împrumută statele, este arhicunoscut faptul că Germania se împrumută cu dobânzi negative. Pentru o comparația relevantă ne vom compara cu statele vecine și împrumuturile contractate în Euro.

ȚarăDobândă anuală
România[1]1,85%
Ungaria[2]1,25 %
Republica Cehă[3]1,16 %
Polonia[4]1,19%

După cum se poate observa titluri emise, în Euro, de Ministerul de Finanțe, oferă randamentele cele mai mari.

Un alt mit indică drept mai mare randamentul depozitelor bancare decât cel al titlurilor de stat. În tabelul de mai jos vom analiza randamentul oferit de cele mai mari instituții de credit din România, cu randamentele oferite investitorilor de titlurile de stat.

EmitentDobândă anuală Lei – 1 anDobândă anuală Lei – 3 aniDobândă anuală Euro
Ministerul de Finanțe3,5%4%1,85 %
Banca Transilvania[5]2,5%3,1%0,01%
BCR[6]1,05%1,4% (2 ani)0,01%
BRD[7]1,05%1,65%0%

 

Dobânzile bancare au randamente mult sub randamentele oferite de titlurile de stat, în plus, depozitele bancare sunt mai rigide, în sensul în care lichidarea înainte de scadență duce la pierderea dobânzii. Titlurile de stat fiind listate la bursă, vor putea fii vândute oricând înainte de scadența acestora, de cele mai multe ori la un preț ușor superior o dată cu încasarea dobânzi aferente perioadei deținute. Important de menționat este faptul că veniturile obținute din dobânzile bancare se supun unui impozit pe venit de 10%, pe când venitul generat de titlurile de stat (dobândă și/sau câștig de capital) nu sunt impozitate.

Un alt mit se referă la efectul negativ al inflației. În 2020 inflația prognozată de BNR[8] în România este de 2,7 % și prognoza pentru anul 2021 este de 2,5 %, deci valori mai mici decât randamentele oferite de titlurile de stat. În ceea ce privește inflația în zona Euro prognoza pentru anul în curs este de 0,3 %, iar pentru anul 2021 este de 0,8 %, mult sub dobânda de 1,85 % propusă de Ministerul de Finanțe.

Randamentele atractive oferite de titlurile de stat pot fi observate și dacă comparăm nivelul dobânzilor la care se împrumută Ministerul de Finanțe de la băncile locale, ultimele împrumuturi s-au realizat în următoarele condiții:

  • Valoare împrumut 500 mil. lei, scadență în 2026, dobândă anuală 3,01%[9]
  • Valoare împrumut 1,64 mld. Euro, scadență 2022, dobândă anuală 0,39 %[10]

Dacă achiziționăm titluri de stat Fidelis, randamentul nostru este peste randamentele băncilor.

Warren Buffett spune ”investițiile trebuie să fie plictisitoare și viață palpitantă”, titlurile de stat se încadrează în ”investiții plictisitoare” care ne aduc randamente sigure, cu riscuri reduse, fiind un instrument financiar care nu trebuie să lipsească dintr-un portofoliu diversificat. Acestea pot fi „banda de accelerare” pentru un investitor aflat la început de drum, fiind primul pas în familiarizarea cu piața de capital și baza unor investiții profitabile.

Dacă sunteți client Goldring, puteți subscrie –simplu si rapid– introducând un ordin de cumpărare în platforma de tranzacționare pentru instrumentul financiar dorit. Dacă NU sunteți client Goldring, vă puteți deschide un cont exclusiv online. Nu se percepe niciun comision pentru subscriere, iar oferta este în desfășurare până în 27 Noiembrie.

 

György Demeter,

Broker Goldring

 

[1] https://bvb.ro/AboutUs/MediaCenter/PressItem/Ministerul-Finantelor-Publice-continua-programul-Fidelis-de-emisiuni-de-titluri-de-stat-in-lei-si-euro-pentru-populatie-la-Bursa-de-Valori-Bucuresti-in-urma-succesului-IPO-ului-din-luna-august/5189

[2] https://www.allampapir.hu/

[3] https://tradingeconomics.com/czech-republic/government-bond-yield

[4] https://tradingeconomics.com/poland/government-bond-yield

[5] https://www.bancatransilvania.ro/

[6] https://www.bcr.ro/ro/persoane-fizice

[7] https://www.brd.ro/

[8] https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/bnr-scade-prognoza-de-inflatie-pentru-2020-de-la-2-8-la-2-7-iar-19477214

[9] https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/ministerul-de-finante-a-imprumutat-joi-500-milioane-lei-de-la-banci-19741992

[10] https://www.zf.ro/banci-si-asigurari/ministerul-finantelor-a-imprumutat-de-la-banci-1-65-mld-euro-printr-19713383