Al doilea proces colectiv în doar 10 zile a coborât cotația acțiunilor companiei Zoom la 114USD, un nou minim săptămâna trecută, cu 20% sub vârful de maxim atins la începutul lunii martie. Evoluția orbitoare și foarte rară în peisajul piețelor de capital lovite de criza COVID19, care a adus acționarilor creșteri de peste 100% comparativ cu începutul anului, se încheie abrupt și nu din cauza pieței, a măsurilor guvernamentale sau a interdependențelor economice.
De fapt, Zoom este încă o istorie care confirmă două ipoteze. În primul rând, aceea că, pentru corporațiile listate, rețeta succesului cere, pe lângă inspirație, viziune, îndrăzneală, promovare și management operațional de excepție, încă un ingredient a cărui neglijare poate frânge peste noapte panta de creștere, anulând randamente și poate chiar închizând ferestre de oportunitate: o excelentă guvernanță corporativă. În al doilea rând, povestea Zoom confirmă faptul că, marile momente de criză și, în aceeași măsură, de oportunitate sunt hârtia de turnesol pentru sistemele de guvernanță corporativă ale companiilor aflate sub reflectorul pieței de capital. Supuse la testul de stres, acum se dovedește dacă pretențiile vocale de conformitate cu cele mai bune practici și principii de guvernanță sunt construcții sustenabile sau doar fața de de carton într-o competiție de jocuri de imagine.
Ca să clarificăm într-o frază conceptul de „guvernanță corporativă”, aceasta presupune un sistem de structuri, reguli și practici care asigură conducerea afacerii în interesul legitim al acționarilor și al tuturor celorlalte părți implicate (stakeholders). O bună guvernanță corporativă integrează, rezumativ, patru dimensiuni principale:
- delimitarea clară a responsabilităților și puterii decizionale între structurile de conducere;
- prevenirea și gestionarea conflictelor de interese la nivelul conducerii executive (board și management);
- transparență și comunicare consistentă și continuă cu investitorii privind evoluția activității societății, dar și politica de remunerare a conducerii acesteia;
- un sistem funcțional, fără sincope și puncte slabe, de management al riscurilor și control intern.
Desigur, odată listată pe o piață reglementată, orice companie este obligată să se alinieze la cerințele de guvernanță impuse de operatorul de piață și reglementările legale aplicabile. Însă doar situațiile de maximă provocare – amenințare sau oportunitate – devoalează caracterul formal, superficial sau, dimpotrivă, autentic al conformității anterior afișate.
Ca să continuăm radiografia Zoom, în doar trei luni, ceea ce pentru cei mai mulți oameni însemna doar o funcție comună a oricărei camere foto sau video, a devenit simbolul continuării vieții sociale și profesionale în condiții de izolare impusă la domiciliu. Deși a fost gândită pentru uzul firmelor, aplicația de video conferință Zoom a ajuns larg utilizată în instituții guvernamentale, ONG, școli și persoane fizice. De la 10 milioane la finalul anului trecut, numărul zilnic de participanți în întâlnirile online prin Zoom a ajuns la 200 milioane. Cotația acțiunii a crescut, de la 68,6 dolari la începutul anului, la maximul de 159,6 dolari la 23 martie 2020 (investing.com). Odată, însă, cu popularitatea sa, s-au intensificat preocupările și întrebările cu privire la nivelul de securitate. După un raport publicat de Joseph Cox de la Motherboard care constata că versiunea iOS a aplicației trimitea, fără acordul participantului, date personale către Facebook – și chiar și ale utilizatorilor care nu aveau conturi deschise la Facebook, un alt raport al Citizen Lab care dezvăluie că Zoom a portat fluxuri de date prin servere din China, după nenumărate plângeri privind deranjarea de către hackeri a conferințelor cu imagini deranjante (așa zisul fenomen de Zoom bombing), un client Zoom a acționat în justiție compania într-un proces în nume colectiv pentru neprotejarea datelor personale și dreptului la viață privată. După SpaceX și Tesla, numeroase instituții publice și de învățământ și chiar guvernul taiwanez au interzis utilizarea aplicației și acțiunea Zoom a început panta descendentă. La scurt timp, a urmat cel de-al doilea proces în acțiune colectivă intentat, de data aceasta, de un acționar al Zoom, care a acuzat compania de netransparență, în raport cu investitorii, privind deficiențele în criptarea și securitatea platformei.
Zoom a început excelent. A intuit corect cum poate pătrunde pe o piață saturată prin crearea de avantaje competitive unice, și-a crescut profiturile cu 88% doar în anul fiscal 2019-20 și randamentul investiției inițiale de 700 de ori. A convins investitorii prin potențialul managerial și viziunea de leadership, astfel încât listarea din anul 2019 a fost un succes absolut, compania fiind evaluată mai bine decât Lyft sau Pinterest .
Dar Călcâiul lui Ahile s-a ascuns într-o guvernanță corporativă șubredă, doi dintre stâlpii săi de sprijin dezvoltând fisuri adânci. În primul rând, sistemul de management al riscului și control intern nu a fost în stare să prevadă și prevină problemele de securitate inerente trecerii de la utilizare B2B la utilizare în masă. Și reacția publică a reprezentanților companiei ne permite să intuim că procedurile interne nu aveau implementate procese regulate – verticale și orizontale – de screening și evaluare a riscurilor. În consecință, Zoom a urcat în caruselul oportunității fără centura de siguranță. În al doilea rând, semnele prevestitoare ale amenințării crizei ar fi trebuit să activeze bunele practici de comunicare transparentă cu investitorii și acționarii. Printr-o strategie și tactică inteligente de PR aplicate într-un timing bine gândit, compania ar fi putut atenua cel puțin impactul asupra cotației pe bursă, prevenind adâncirea și transformarea crizei în conflict cu acționariatul. Desigur, Zoom are circumstanțe atenuante deloc de neglijat, având în vedere, pe de o parte, accelerarea abruptă într-un timp extrem de scurt a afacerii, care cu siguranță a fost neașteptată chiar și pentru conducerea companiei. Pe de altă parte, lipsa de experiență a companiei pe arena bursei poate fi, de asemenea, o explicație pentru aparenta neprioritizare a principiilor de guvernanță corporativă.
Este de apreciat, totuși, răspunsul proactiv prompt al conducerii Zoom care, la două zile după ultimul proces intentat, a anunțat intrarea în echipă, pe poziția de consultant, a lui Alex Stamos, fostul director pe probleme de securitate al Facebook, specialist în gestionarea deficiențelor în securitatea datelor și proceselor. Investitorii au reacționat la fel de prompt, cotația acțiunilor Zoom intrând pe o nouă tendință crescătoare (+12,4% până la data analizei). Din păcate, nu putem spune la fel despre alte gafe recente de guvernanță corporativă, cum ar fi cea de la WeWork, sau Boeing.Speranța noastră este ca acestea să fie lecții sonore pentru companiile românești bine poziționate la BVB care se confruntă și ele, acum, cu provocarea crizei sau a oportunității ascunse.
Guvernanța corporativă, în una sau în toate cele patru dimensiuni ale ei, este ACUM pusă la testul stresului. Oare cum va colora turnesolul evoluția lor viitoare?
Analiza de Irina Anghel – manager departament consultanta corporate- SSIF Goldring SA
(Sursa: financialintelligence.ro)