Taxa pe valoarea adăugată, cunoscută și sub denumirea de TVA, este un impozit indirect suportat de consumatorul final al unui produs sau serviciu. Acest impozit este încasat de fiecare agent economic care participă la ciclul economic al realizării unui produs sau al prestării unui serviciu care intră în sfera de impozitare. După exercitarea dreptului de deducere, taxa pe valoare adăugată este virată către bugetul de stat de către agenții economici impozabili.
Începând cu data de 1 ianuarie 2017, valoarea standard TVA este de 19%, iar în cazul alimentelor, băuturilor nealcoolice, medicamentelor, protezelor, apei potabile, irigațiilor (îngrășăminte, pesticide, semințe sau prestări de servicii agricole) este de 9%. Pe de altă parte, se aplică un TVA de 5% în cazul serviciilor hoteliere, a celor de catering, a evenimentelor culturale, a manualelor școlare și publicațiilor nepublicitare, a locuințelor sub 120mp și în cazul produselor eco sau tradiționale.
Elementele TVA-ului: denumirea impozitului, persoanele impozabile, materia impozabilă, sfera de cuprindere, suportatorul impozitului, sursa impozitului, unitatea de impunere, cota de impozit, calculul, plătitorii, termenul de plată și sancțiunile fiscale.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds