Titlurile de stat, sau obligațiunile de stat, sunt instrumente financiare de datorie prin care investitorii împrumută bani guvernelor, în schimbul unei dobânzi convenite. Dobânda, cunoscută sub numele de cupon, este plătită de către guvern la perioade prestabilite către deținătorii titlurilor de stat. La data expirării obligațiunii (data scadentă), guvernul restituie investitorilor suma investită inițial (principalul). Scadența titlurilor poate varia de la titluri de stat cu scadența la câteva luni sau un an, până la titluri de stat cu scadența în 30 de ani sau mai mult.
Guvernul emite titluri de stat pentru a obține fonduri în vederea dezvoltării unor proiecte sociale, de infrastructură sau pentru acoperirea cheltuielilor bugetare, în timp ce investitorii beneficiază de un randament stabil într-o perioadă determinată. Titlurile de stat din România sunt emise de Ministerul Finanțelor Publice. Ultimele titluri emise de MFP destinate investitorilor persoane fizice au fost titlurile de stat Tezaur și titlurile de stat Fidelis, cele din urmă fiind tranzacționate la Bursa de Valori București.
În cazul titlurilor de stat tranzacționate la bursă, investitorii pot achiziționat sau vinde respectivele titluri de la alți investitori, direct din piață, pe toată perioadă de la listare și până la scadență. În cazul vânzării înainte de scadență, vânzătorul obligațiunii are dreptul să primească dobânda aferentă perioadei cât a deținut titlul respectiv, de la ultima plată a cuponului sau emitere, până la data vânzării, dobândă pe care o va plăti automat cumpărătorul obligațiunii la momentul achiziției.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds