Sondaj investitori: 33% vor investi mai mult

În urma unui sondaj cu privire la activitatea investițională din următoarea perioadă, am sintetizat principalele direcții, preferințe și strategii de investiții. Sondajul s-a desfășurat în perioada 20 octombrie – 12 noiembrie și au participat 326 de persoane. Sondajul a cuprins 6 întrebări cu o singură variantă de răspuns și 5 întrebări la care investitorii au putut selecta variante multiple.

Opțiunea preferată a investitorilor, în ceea ce privește investițiile în perioada ce urmează, având în vedere contextul crizei pandemice, al celei energetice și al creșterii inflației, a fost cea în acțiuni, opțiune aleasă de 255 de investitori, mărfurile au fost varianta aleasă de 128 de persoane, în timp ce pentru imobiliare au votat 84 de persoane. Variantele pentru care optează investitorii într-un număr mai mic au fost cele în obligațiuni cu 53 de voturi, titlurile de stat au cumulat 43 de voturi, iar opțiunea în numerar a fost aleasă de 24 de persoane, în timp ce 17 persoane au ales alte instrumente financiare.
Mai mult de jumătate din investitori, respectiv 53,06%, sunt de acord că inflația este un fenomen de lungă durată. Când vine vorba de efectul pe care fenomenul inflaționist îl are asupra Bursei de Valori București, 139 de investitori, reprezentând 42,63%, consideră că acesta va avea un efect pozitiv, 31,28%, însumând 102 investitori, optează pentru un efect negativ, în timp ce 85 de investitori, reprezentând 26,07%, spun că inflația nu va influența evoluțiile bursei.

Printre sectoarele la care investitorii se așteaptă să performeze se numără producția și furnizarea de energie electrică, termică, de gaze, apă și aer condiționat, variantă pentru care au optat 231 de persoane, sectorul medical și de asistență socială, opțiune votată de 194 de persoane, dar și cel de informații și comunicații a fost ales de 135 de persoane. Agricultura, silvicultura și pescuitul, dar și construcțiile reprezintă alte sectoare pe care investitorii le consideră de urmărit, acumulând 118, respectiv 101 voturi. La întrebarea aceasta, investitorii au putut opta pentru multiple variante, iar mai jos se pot observa opțiunile acestora în detaliu.

investitori

Este de la sine înțeles că sectoarele care vor avea de suferit vor fi hotelurile și restaurantele – cu un număr de 263 de voturi, dar și activitățile culturale, care au acumulat 221 de voturi, contextul pandemic și rata de vaccinare condiționând accesul. Informațiile și comunicațiile reprezintă un sector care, consideră investitorii, nu va avea prea mult de suferit. În imaginea de mai jos se pot observa opțiunile investitorilor în detaliu, aceștia având posibilitatea de a alege variante multiple.

investitori

Creșterea inflației, criza pandemică și cea energetică nu influențează comportamentul investițional, iar în cazul în care, totuși, investitorii sunt influențați de acestea, 33% dintre ei spun că vor investi mai mult decât până acum. Când vine vorba despre sectoarele în care doresc să investească, aceștia se îndreaptă preponderent spre acțiuni din indicele BET, însumând un număr de 189, 106 spun că optează pentru instrumente de pe piețele internaționale, 93 dintre investitori se îndreaptă spre acțiunile listate pe piața AeRO, iar spre plasamentele private de acțiuni se îndreaptă 78 de persoane. 68 de investitori spun că vor investi în obligațiuni, în timp ce 44 vor să se orienteze spre plasamentele private de obligațiuni. Numai 19 dintre investitorii chestionați optează pentru protecția portofoliului de active prin lichidarea investițiilor.

Tranzacționarea activă este abordarea proeminentă a investitorilor, reprezentând 60% din total, 55% dintre investitorii care au participat la sondaj spun că, atunci când investesc, sunt influențați de rapoartele non-financiare ale companiilor, iar 158 de persoane spun că sunt influențate de impactul ESG pe care compania îl are la nivel de societate, reprezentând 48%, un procent destul de semnificativ. Printre riscurile pe care aceștia le urmăresc atunci când cântăresc decizia investițională se numără: problemele legate de guvernanța corporativă – în număr de 81 de persoane, problemele climatice și de mediu – 54 de voturi, ocuparea forței de muncă – 41 de voturi, securitatea cibernetică – 32 de voturi, politicile anticorupție sunt urmărite de 31 de persoane, problemele sociale sunt și ele vizate de 27 de persoane, în timp ce 9 dintre aceștia sunt preocupați de drepturile omului.