Redevența reprezintă o plată obligatorie din punct de vedere juridic, care trebuie achitată unei persoane sau unei companii pentru utilizarea continuă a activelor sale. O redevență este generatoare de profit pentru proprietarii de bunuri, iar un exemplu bun este utilizarea unei melodii pentru un film, caz în care artistul este remunerat pentru permisiunea utilizării piesei asupra căreia deține drepturi de autor.
O persoană sau o companie poate alege să își vândă produsul unei terțe părți, iar ca metodă de plată, aceasta primește redevențe din veniturile viitoare pe care produsul le generează. Acesta este și cazul companiilor care produc softuri pentru calculatoare, primesc redevențe de la producătorii de computere în schimbul permisiunii folosirii softului.
Redevențele pot fi pentru autori, care primesc o anumită sumă de bani pentru fiecare carte vândută. Redevențele de performanță privesc exemplul cu artiștii, care primesc anumite sume de bani în schimbul permisiunii de utilizare a piesei în diferite producții sau emisiuni. Cel de-al treilea tip de redevență este cel pentru brevete, caz în care persoanele care vor să utilizeze un produs sau un brevet patentat de o altă persoană, trebuie să plătească redevențe proprietarului. Redevența de franciză vizează plata unei redevențe către un francizor pentru a obține permisiunea de a deschide o filială cu același nume. Exemplu în acest sens stau lanțurile de fast food, magazinele de haine internaționale etc. Redevențele miniere, cunoscute și sub denumirea de drepturi minerale, sunt plătite de către extractorii de minerale către proprietarii terenurilor în cauză.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds