Politica monetară este un set de instrumente utilizate de către banca centrală a unei țări pentru a controla cantitatea de bani disponibilă într-o economie și pentru a susține creșterea economică. De asemenea, aceasta presupune abordarea de strategii pentru a revizui ratele dobânzilor. De exemplu, în Statele Unite, FED pune în aplicare politica monetară prin intermediul unui mandat dublu, care constă în atingerea unui nivel maxim de ocupare a forței de muncă și, în același timp, menținerea sub control a inflației.
Politica monetară este influențată de statisticile economice, precum produsul intern brut (PIB), de rata inflației și de ratele de creștere specifice industriei și sectorului. Așadar, o bancă centrală poate revizui ratele dobânzilor pe care le percepe pentru a împrumuta bani băncilor din țară. Pe măsură ce ratele cresc sau scad, instituțiile financiare ajustează ratele pentru clienții lor, cum ar fi întreprinderile sau cumpărătorii de locuințe.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds