Principiul diversificării „Nu puneți toate ouăle în același coș”
Diversificarea portofoliului s-a dovedit a fi o strategie câștigătoare de-a lungul timpului, asigurând reducerea riscului, dar și a volatilității portofoliului. Laureatul Nobel în Economie, profesor de științe economice la Universitatea Yale, Robert J. Shiller este de părere că un risc scăzut nu este dat de o clasă de active mai puțin riscantă, ci de o diversificare mai bună. De exemplu, un portofoliu format din acțiuni, obligațiuni și alte active (imobiliare, aur, etc.) este preferabil depozitelor bancare sau alegerii unei singure clase de active. Un investitor inteligent, așa cum este definit de Benjamin Graham (fostul mentor al miliardarului Warren Buffett) ar trebui să își creeze un portofoliu care să cuprindă atât acțiuni, cât și obligațiuni, deoarece acțiunile oferă randamente mai ridicate în momente de optimism pe piață, iar obligațiunile protejează investitorul de evoluțiile nefavorabile ale acesteia. Investițiile pot fi asemuite jocului de tenis, în care cel care greșește mai puțin câștigă. Așadar, un portofoliu creat din acțiuni și obligațiuni poate reduce semnificativ riscul, fiind mai puțin volatil și mai performant, indiferent de condițiile pieței.
Obligațiunile oferă fluxuri de numerar investitorilor
Obligațiunile reprezintă o sursă de venit constantă pentru investitori, dar și o excelentă alternativă la dobânzile oferite de către bănci. În ultimii ani s-a pus o presiune destul de ridicată pe băncile centrale, de a reduce dobânzile de referință sub pragul de 0%, multe dintre acestea practicând deja dobânzi negative. Aceste decizii au ca și scop stimularea investițiilor realizate de către populație, iar cei care nu vor face pasul către investiții și vor rămâne cu banii în depozite vor suferi din cauza inflației. Până și în România dobânzile oferite de bănci nu reușesc să se ridice la nivelul inflației, iar deponenții ajung să dețină din ce în ce mai puțină putere de cumpărare de la an la an.
Așadar, obligațiunile se dovedesc a fi o alegere mult mai inspirată în raport cu depozitele bancare, datorită dobânzilor pe care le oferă, dar și a lichidității acestora.
Obligațiunile oferă randamente previzibile
În cazul în care siguranța unui venit constant, care oferă un randament dorit este importantă pentru investitor din diferite motive, precum vârsta, nevoia unei cheltuieli în viitor (crearea unei surse de venit pentru copilul dvs. la facultate) sau pur și simplu din cauza toleranței scăzute la risc, , obligațiunile pot reprezenta o variantă recomandată, majoritatea dobânzilor fiind fixe, plătibile semestrial sau trimestrial.
Cine a emis obligațiuni pe Bursa de Valori București?
Când vine vorba de a investi în obligațiuni, trebuie să ținem cont de faptul că finanțăm statul, un municipiu sau o companie. Pe lângă statul român, care emite titluri de stat și majoritatea primăriilor din România, regăsim obligațiuni emise și de companii precum: Banca Internațională de Investiții, Banca Transilvania, BCR, UniCredit, Alpha Bank, Elefant, Autonom, Patria Bank, Bittnet, OMRO, dar și multe altele.
Cum analizăm obligațiunile?
Asemeni oricărei investiții, achiziționarea de obligațiuni presupune un risc. De aceea, investitorul ar trebui să analizeze cine este Emitentul ofertei, situațiile financiare ale acestuia și capacitatea Emitentului de a rambursa împrumutul obligator.
Concluzie
Atât în perioadele de incertitudine, cât și în cele de normalitate, diversificarea portofoliului prin investiții în obligațiuni reprezintă o strategie rațională și o alternativă preferabilă depozitelor bancare, care oferă dobânzi din ce în ce mai reduse ce nu se pot ridica la nivelul inflației, averea reală a deponenților reducându-se de la an la an.
LISTA COMPLETĂ a titlurilor de stat, respectiv a obligațiunilor listate la Bursa de Valori București: https://www.goldring.ro/analiza-portofoliu/486
Articol publicat in https://financialintelligence.ro/goldring-trei-motive-pentru-care-obligatiunile-nu-ar-trebui-sa-lipseasca-din-portofoliul-personal/ “