Invazia Rusiei în Ucraina de la sfârșitul lunii februarie 2022 a dus prețul gazului natural la un vârf de peste 8$ per Mbtu atins în data de 18 aprilie 2022. Prețul a crescut cu circa 80% până acum în 2022.
Contractul Natural Gas futures este listat pe piața futures americană NY Mercantile Exchange (CME Group), sub simbolul bursier NG. Confruntat în continuare cu riscul geopolitic, gas futures cu scadența în mai 2022 a închis săptămâna trecută în jur de 6,7$ per milion de unități termice britanice (Mbtu), cu peste 16% mai jos față de vârful din aprilie 2022.
Perspectivă pe termen mediu
Sumar | Poziție | Target price | Stop loss |
Natural Gas | HOLD | – | – |
De la minimele din mijlocul lui mar. 2022, prețul gazului natural a crescut de la un nivel de suport situat aproape de marginea superioară a norului Ichimoku, de la circa 4,46$. Prețul s-a aflat într-un raliu deasupra norului Ichimoku până la vârful din 18 aprilie 2022, ceea ce este ”bullish”. Semnalul a fost convingător, cum norul deplasat înainte este colorat în verde.
Indicatorul Momentum (linia violet) ce arată modificarea prețului este pozitiv. De la minimul din feb. 2022, linia indicatorului a avut o mișcare ascendentă și a depășit un nivel supra-cumpărat (nivelul 75), ceea ce a indicat o presiune la cumpărare. Linia momentum se corectează acum odată cu prețul.
Indicatorul MACD – Moving Average Convergence Divergence (linia albastră) a generat ultimul semnal de cumpărare în luna mar. 2022, cum s-a intersectat și a trecut peste semnalul său (linia roșie), deasupra nivelului zero. Linia indicatorului a avut o mișcare ascendenta și a depășit un nivel supra-cumpărat (nivelul 0,50), ceea ce indică o presiune la cumpărare.
În general, pe graficul săptămânal, prețul gazului natural a avut un trend ascendent, dar indicatorii tehnici se pot corecta.
Perspectivă pe termen scurt
Sumar | Poziție | Target price | Stop loss |
Natural Gas | HOLD | – | – |
Pe graficul zilnic, prețul gazului natural a accelerat de la minimele de la mijlocul lui mar. 2022 până la un maxim la circa 8$ (linia roșie). Prețul gazului se corectează de la acel maxim în urma unei creșteri puternice a stocurilor interne de gaze naturale ale SUA. De altfel, SUA exportă încărcături cu gaz natural lichefiat la niveluri record, în principal în Europa, pe măsură ce regiunea se străduiește să înlocuiască gazul rusesc. Prețul s-a îndreptat spre vechiul nivel de rezistență de la circa 6,4$ (linia violet) care a devenit acum un suport (schimbare de polaritate). Prețul se situează deasupra mediilor mobile pe 50 și 200 zile, ceea ce a fost ”bullish”.
Preferința investitorilor pentru gaz este reflectată în raportul puterii relative – RS în raport cu indicele S&P 500 Index. Linia RS a avut o mișcare ascendentă de la un nivel de suport începând cu mijlocul lunii mar. 2022, confirmând raliul prețului gazului. De la vârful din apr. 2022, linia RS se corectează spre vechiul nivel de rezistență odată cu prețul (linia violet).
Sistemul de indicatori DMI – Directional Movement Index a susținut creșterea prețului gazului natural. Indicatorii direcționali au trimis un semnal de la sfârșitul lui ian. 2022, ce arată o direcție ascendentă a prețului acțiunii pe măsură ce +DI (linia verde) s-a intersectat și a trecut deasupra –DI (linia roșie). Linia ADX (linia albastră) ne spune dacă prețul activului se confruntă cu un trend puternic (peste valoarea 25). Raliul prețului a fost unul foarte puternic cum linia ADX a atins nivelul 60 de unde se corectează spre nivelul 50.
Concluzie finală:
Pe termen mediu și scurt este posibil să vedem o continuare a corecției prețului gazului natural dacă acesta va sparge nivelul de suport de la circa 6,4$. În caz contrar, dacă riscul geopolitic se va menține, prețului gazului ar putea evolua în lateral, fără un trend clar, între 6,4$ și 8$.
Analiză GOLDRING
Dan Turmacu, CFTe
Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.
În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.
Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.
Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.
Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds