O investiție constă în achiziția unui activ, cu scopul de a genera venit în momentul vânzării acestuia sau constant – în timpul în care activul este deținut. Investițiile pot fi realizate în bunuri (ex. imobiliare, cursuri de formare personală sau profesională) sau în instrumente financiare (ex. acțiuni, obligațiuni etc.) Investițiile pot fi pe termen scurt sau pe termen lung.
Investițiile pe termen scurt se întind pe maximum 5 ani, având ca scop principal protejarea capitalului și obținerea unui randament. Astfel, companiile pot investi surplusul de numerar în instrumente financiare. Pentru ca o companie să poată investiții pe termen scurt, investițiile trebuie să fie caracterizate de o lichiditate mare, care trebuie și poate fi convertită în numerar într-un timp relativ scurt, de maximum 1 an.
Investițiile pe termen lung sunt realizate pe intervale de timp îndelungate și au scopul de a genera venituri suplimentare persoanei sau companiei care le achiziționează. Atunci când o companie realizează investiții în acțiuni sau obligațiuni, acestea sunt introduse în bilanțul companiei, în funcție de perioada pe care sunt achiziționate.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds