Un termen și deziderat la modă al zilelor noastre este independența financiară. Ce este de fapt independența financiară? În accepțiunea multora, independența financiară înseamnă urmărirea aplicaților de streaming, zile în șir, fără a fi obligat să mergi la muncă. Pentru alții înseamnă deținerea de mașini scumpe, vile de lux și cât mai multe excursii exotice în fiecare an.
Niciuna din abordări nu este adevărată, poți să locuiești în cel mai exclusivist cartier din lume, să conduci cele mai scumpe mașini, să vizitezi cele mai exotice destinații și să nu fii independent financiar. În schimb, poți locui într-un apartament normal, conducând o mașină de categorie medie și să fii independent financiar.
Privită în mod simplist, independența financiară presupune ca veniturile pasive să îți acopere cheltuielile. Este și o formulă matematică asociată independenței financiare, mai exact, portofoliul tău – care îți generează venitul pasiv – ar trebui să fie egal cu cheltuieli tale anuale înmulțite cu 25 de ani.
De unde vine această sumă? Pentru a înțelege formula, vom lua un exemplu simplu: cheltuielile tale lunare sunt de 1.000 euro, anual acestea ajung la 12.000 euro, înmulțite cu 25 dau suma de 300.000 euro. Având un portofoliu de investiții diversificat, în valoare de 300.000 euro și un randament mediu anual de 8%, acesta aduce un venit anul de 24.000 euro, din care cu 12.000 euro acoperim cheltuielile noastre, iar ceilalți 12.000 euro râmăm pentru acoperirea inflației și a eventualelor comisioane, în felul acesta asigurându-ne că suma reală din portofoliu nu se va eroda în timp.
Persoanele care au atins independența financiară nu au încetat să lucreze, nu s-au așezat pe o canapea pentru a urmări ultimele seriale Netflix, nu au plecat ani de zile în concedii, ci s-au reconectat cu vocația lor, și-au urmărit pasiunile și au încercat să influențeze în mod pozitiv viețile cât mai multor persoane. Calculul matematic este corect și trebuie implementat, dar ai nevoie de un obiectiv, un „De Ce?”, pentru a reuși să obții independența financiară. În fond, nu este vorba despre bani, ci despre libertate. Libertatea de a alege ce faci cu timpul tău.
Pe cât de frumos pare din afară, pe atât de greu este să o obții, fiindcă necesită disciplină, autocontrol și renunțarea la plăcerile de moment pentru „plăcerea supremă”. Păstrând proporțiile, ne confruntăm cu aceeași dilemă precum Adam și Eva, alegem plăcerea de moment, mărul, sau ne concentrăm asupra “big picture”, Grădina din Eden.
Poate fi copleșitor la început, dar cel mai important aspect de reținut este că depinde în totalitate de noi. Cum spunea Henry Ford „Indiferent dacă gândeşti că poţi să faci un lucru sau gândeşti că nu poţi să îl faci, ai dreptate“.
Drumul către independența financiară poate fi considerat un maraton. „O călătorie de o mie de mile începe cu un singur pas“ spunea Lao-Tzu, de aceea, în săptămânile care urmează, vom trece prin cele 5 etape ale independenței financiare:
- Autocunoaștere
- Plan și obiectiv
- Creșterea veniturilor
- Economisire (Acumulare) și optimizarea cheltuielilor
- Investiții
Dacă te afli la început de drum, îți recomand două cărți. Prima este scrisă de George S. Clason și se numește „Cel mai bogat om din Babilon”, iar cealaltă este scrisă de Robert Kiyosaki și se numește „Tată bogat. Tată sărac”.
Ți-am spus despre independența financiară, însă dacă vrei să afli ce presupune procesul prin care o poți obține, poți citi articolul „Drumul către independența financiară”.
Demeter György,
Broker Goldring
I-mi plac toate articolele trimise si as dori sa primesc mai multe articole pentru incepatori.