Hidroelectrica – 5 calcule importante de avut în vedere

Dividende estimate (Hidroelectrica și Fondul Proprietatea), producția de energie, evaluarea și investițiile planificate

Cum arată producția de energie în 2023, până acum?

Dinamica rezultatelor Hidroelectrica este influențată, în principal, de doi factori importanți. Prețurile energiei și cantitatea de energie produsă. Anul 2022 a avut parte de prețuri ale energiei foarte ridicate, dar a fost un an secetos, afectând din plin producția de energie. În schimb, anul 2023 pare să fie oarecum opusul acestuia. Prețurile energiei continuă să scadă, însă producția de energie electrică continuă să fie influențată pozitiv de condițiile meteorologice din această primă jumătate a anului.

Conform estimărilor noastre, care au la bază datele prezentate de Transelectrica, ponderea producției de energie hidro a depășit și s-ar putea menține peste ponderea de 50% din totalul producției de energie din România în luna iunie, deși luna nu este încheiată. Acestea fiind spuse, producția generată de către ape, majoritatea produsă de Hidroelectrica, ar putea, la finalul primelor șase luni, să fie cu peste 40% mai mare comparativ cu cea din S1 2022. Dinamica ar putea acoperi scăderile de aproximativ 30% din S1 2022 (comparativ cu S1 2021), din motivele prezentate anterior. Astfel, până la acest moment, producția din primul semestru pare să se asemene cu cea din S1 2021, fiind chiar ușor mai ridicată. Anul 2021 a fost cel mai bun an de producție pentru Hidroelectrica, din perioada 2019-2022, motiv pentru care ne așteptăm ca întreg anul 2023 să aducă o producție mai ridicată decât media ultimilor 10 ani, de 15,9 TWh.

Hidroelectrica

Sursă: transelectrica.ro, Dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring

Este de menționat că au fost preluate datele până în data de 27.06.2023, motiv pentru care valorile finale pot fi diferite de cele prezentate.

Hidroelectrica

Sursă: Prospect Hidroelectrica

Cum este evaluată compania în contrast cu alți emitenți listați pe piețele internaționale?

Conform intervalului din ofertă (fără a include și discountul oferit investitorilor de retail), compania este evaluată la un raport PER cuprins între 8,6 și 10,3. Ambele valori se află sub mediana de 15,3 a unor companii importante din domeniul producției de energie regenerabilă și care produc o cantitate semnificativă de energie hidro.

Hidroelectrica

Sursă: prospect Hidroelectrica, finance.yahoo.com, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring

*Prețurile de tranzacționare utilizate au fost cele din data de 22.06.2023.

Cu siguranță atunci când ne uităm peste datele din tabelul de mai sus este important de notat faptul că acestea nu scot în evidență aspecte importante precum riscul de țară sau dimensiunea companiei. Cu toate acestea, marjele ridicate operaționale ale companiei, dar și politica de dividende, care ar putea aduce randamente ale dividendelor superioare companiilor analizate (care prezentau o medie a randamentelor dividendelor de 6,1%), ar putea reprezenta factori diferențiatori față de companiile din eșantion, factori care însă trebuie analizați simultan cu riscurile investiției descrise în prospect.

Ce dividende ar putea plăti compania?

Nu este străin faptul că politica de dividende a Hidroelectrica ar putea fi una generoasă. Minim 90% din profitul net, dar și dividendele suplimentare sunt informațiile care susțin această ipoteză și care au ajutat Hidroelectrica să distribuie în ultimii ani dividende semnificative, de multe ori de peste 100% din profitul net al anului anterior.

Deși performanța financiară a acestui an, dar mai ales cea pe termen lung, este dificil de anticipat cu exactitate, propunem să plecăm de la un scenariu de bază, respectiv cel al profitului net bugetat de companie – de 3,66 miliarde de lei, unul care, cel puțin până acum, pare realizabil în contextul în care în primele trei luni ale anului profitul net s-a ridicat la 1,7 mld. lei, iar, așa cum am văzut mai sus, producția energiei ar putea depăși media ultimilor ani și ar putea compensa ușor din perspectivele unor prețuri mai mici ale energiei. În același timp, am prezentat și două scenarii bazate pe dividendele suplimentare plătite de către companie, luând cel mai ridicat, respectiv cel mai scăzut nivel al anilor 2020-2023.

Așadar, plecând de la profitul bugetat, calculele pentru dividendul ce ar putea fi plătit de companie, respectiv randamentele estimate pentru anul 2024 sunt următoarele, divizate pe scenarii:

Hidroelectrica

Sursă: prospect Hidroelectrica, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring

Ce investiții își propune compania în următorii 5 ani?

Strategia pentru următorii cinci ani include în principal finalizarea centralelor hidroelectrice aflate în construcție și identificarea, realizarea și punerea în funcțiune a unor noi capacități de producție a energiei electrice din surse hidraulice. Pe parcursul următorilor cinci ani, Grupul are ca obiectiv major creșterea capacității proprii de producție a energiei electrice, realizat în principal prin valorificarea potențialului hidroenergetic la nivel național, dar și prin finalizarea proiectelor aflate în prezent în curs de execuție.

Această strategie pe termen lung evidențiază angajamentul Grupului Hidroelectrica în dezvoltarea sectorului hidroenergetic și în contribuția sa la creșterea producției de energie electrică din surse regenerabile și curate. De asemenea, luând în considerare exemplele anterioare de pe piața europeană, Hidroelectrica estimează că există posibilitatea implementării unei scheme de stimulare pentru proiectele eoliene offshore în viitor. În tabelul de mai jos sunt prezentate cheltuielile de capital estimate, bazate pe proiectele aprobate și incluse în planul de afaceri, precum și puterea instalată cumulată până în 2027 din proiecte hidroenergetice, estimată la aproximativ 206 MW, respectiv din capacitățile solare, estimată la aproximativ 59 MW.

Hidroelectrica

Sursă: prospect Hidroelectrica

Ce se întâmplă cu Fondul Proprietatea? Cum ar putea arăta portofoliul?

Listarea Hidroelectrica atrage atenția unui alt emitent listat la bursă și anume Fondul Proprieteatea. Ultimul raport al VUAN arată că 75% din activele Fondului sunt reprezentate de pachetul Hidroelectrica. Așadar, mai jos sunt calculele cu privire la sumele care ar putea fi atrase de FP în urma ofertei, dividendele ce ar putea fi plătite de către acesta, dar și un potențial randament:

Fondul Proprietatea

Sursă: prospect Hidroelectrica, datele oferite de FP, bvb.ro. Dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring

*Randamentul și discountul au fost calculate pe baza prețului de tranzacționare din data de 30.06.2023.

Datele sunt estimative și ar putea înregistra modificări importante ca urmare a ofertei. Mai mult, evaluarea Hidroelectrica (în cazul în care nu va fi realizată o vânzare a întregului pachet) va fi dictată de prețul din piață al H2O. De asemenea, în acest raport VAN nu au fost incluse și dividendele ce urmează a fi primite de către Fondul Proprietatea de la Hidroelectrica. În același timp, nu a fost luat în considerare și discountul ofertei.

Uitându-ne la astfel de randamente ale dividendelor, rămâne de așteptat o ajustare a prețului FP în conformitate cu acestea. Însă, chiar și după plata acestor dividende, Fondul Proprietatea nu va dispărea, ci doar își va modifica ponderile portofoliului, fiind mai bine diversificat sectorial. Mai jos regăsiți o serie de estimări cu privire la posibile ponderi ale participațiilor rămase în portofoliu:

Hidroelectrica

Sursă: Fondul Proprietatea, bvb.ro, dep. Analiză și Strategii de Piață SSIF Goldring

Dinamica Fondului în toate dintre cele patru scenarii va fi una mai puțin corelată cu segmentul de producție a energiei electrice. Așadar, vom vedea în urma ofertei companii care vor depăși pragul de 5% din valoarea activelor Fondului, aspect prea puțin regăsit în ultima perioadă în rapoartele lunare ale VAN.

 

Departamentul de Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA

Claudiu Demian                                     Roxana Stejerean

Analist financiar                                        Analist financiar

[email protected]                     [email protected]

 

Disclaimer

Conținutul rapoartelor din secțiunea Analize, realizate în numele SSIF Goldring SA, au scop informativ și nu va fi considerat o recomandare de investiții sau o ofertă de a cumpăra, a vinde sau a schimba nici un fel de instrumente financiare (consultanță în investiții cu privire la instrumentele financiare la care fac referire materialele) în conformitate cu legile piețelor de capital din România sau cu cele ale altor state.

În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor si riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa la: https://www.goldring.ro/upload/Documente%20Goldring/document_de_prezentare_Goldring.pdf și să țină cont de faptul că performanța anterioară a instrumentelor financiare nu reprezintă o garanție în ceea ce privește performanța viitoare. Goldring SA, angajații sau colaboratorii săi nu sunt responsabili pentru pierderi sau daune ce ar putea rezulta din utilizarea acestui document, a conținutului acestuia sau într-un alt mod.

Societatea, afiliații sau angajații acesteia este posibil să dețină în nume propriu produse prezentate în acest raport, să efectueze tranzacții cu astfel de instrumente financiare sau chiar să fi prestat servicii de consultanță pentru emitenți prezentați în acest material.

Este recomandabil ca o decizie de investire sa fie luată după consultarea mai multor surse de informare diferite. Investitorii sunt anunțați că orice strategie, grafic, metodologie sau model sunt mai degrabă forme de estimare și nu pot garanta un profit cert. Investiția în instrumente financiare este caracterizată prin riscuri, inclusiv riscul unor pierderi pentru investitori.

Analizele, comentariile si opiniile exprimate prin intermediul rapoartelor de analiză, reprezintă punctul de vedere al autorilor acestora și nu implică în niciun fel răspunderea Goldring SA. Preluarea și publicarea informațiilor din rapoarte nu este permisă decât cu acordul scris al Goldring SA.