Greșeli în investiții. Cum să le eviți?

Fie că este vorba despre impulsul de a vinde în panică, despre păstrarea banilor cash sau despre tranzacționarea frenetică în timpul piețelor care se confruntă cu fluctuați ale prețurilor, investitorii au tendința de a comite erori care pot avea consecințe negative pe termen lung. Mai jos îți spunem cum să recunoști greșelile investiționale și îți vom da câteva sfaturi utile pentru a tranzacționa ca un profesionist.

În primul rând, e important să economisești, acesta este primul pas spre bunăstarea financiară. Însă, economisirea banilor nu este suficientă, deoarece odată cu creșterea inflației, banii păstrați „la saltea” se devalorizează. Pentru a te asigura că împiedici acest proces, e nevoie de investiția banilor în active circulante, fapt ce le va oferi posibilitatea de a se înmulți. Așadar, odată ce ți-ai creat un fond de urgențe, treci la următorul pas spre independența financiară: Investește!

Cel mai bun moment pentru a investi a fost ieri! Așa că odată decizia luată, tot ce rămâne de făcut este să urmezi câțiva pași simpli.

Primul pas este deschiderea unui cont de tranzacționare. Pentru a face acest prim pas trebuie să alegi un intermediar autorizat, deci de încredere. Goldring este prezentă în piața de capital de peste 25 de ani, iar activitatea i-a fost recunoscută prin numeroasele premii și s-a situat, în majoritatea perioadei de activitate, în topul intermediarilor de la Bursa de Valori București. Este important să ai o comunicare deschisă cu brokerul tău și asigură-te că înțelegi ce înseamnă investițiile. Rolul brokerului este de a intermedia tranzacțiile tale și de a te asista în procesul investițional, nicidecum de a-ți spune specific în ce să investești. Ceea ce ne duce la următorul punct important.

Nimeni nu poate prezice cum va evolua piața! Oricâți specialiști închipuiți ar fi pe rețelele de socializare și, în general, în mass-media, nu te lăsa influențat de soluția prin care ei îți promit îmbogățirea peste noapte. Chiar dacă există o infimă posibilitate ca tu să fii norocosul al cărui capital se înmulțește miraculos, sunt mai mari șansele să îți pierzi banii, de parcă nici nu i-ai avut vreodată. Să te alături efectului de turmă nu poate avea un rezultat bun, indiferent de subiectul discutat.

Așadar, nu te încrede în opinii nespecializate sau nefondate. Documentează-te din surse credibile, din comunicatele și rapoartele emise de companii și din site-urile de specialitate. Pe site-ul Goldring ai nenumărate articole educaționale, analize, știri actuale emise de companii, iar echipa Goldring îți stă la dispoziție pentru suport telefonic sau prin e-mail.

Stabilește-ți de la început obiectivele pentru care investești și fă-ți un plan în ceea ce privește suma și intervalul investițiilor tale. Înainte de a investi, definește clar 2 aspecte: scopul investiției și valoarea portofoliului investițional necesară să-ți susțină stilul de viață după pensionare/retragere din piața muncii. Scenariul ideal ar fi ca valoarea portofoliului să fie egală cu 28 x cheltuielile tale anuale.

Investiții vs Speculații

Ține minte care este diferența dintre investiții și speculații. Este una să alegi să faci investiții pasive, pe termen lung, situație în care nu este indicat să pleci urechea la știri, comunicate nefondate sau evenimente, deoarece acestea pot avea efecte asupra bursei numai pe moment. Pentru asta există contul administrat discreționar, un produs ideal pentru investitorii pe termen lung, care au capitaluri suficiente, însă nu dispun de timp pentru a se dedica investițiilor.

Dacă vrei să te aventurezi în lumea investițiilor, contul Execution-Only poate fi mai potrivit pentru tine. Astfel, fie că vrei să investești pe o perioadă mai lungă de timp, realizând analize proprii sau studiind unele realizate de specialiști, fie că vrei să investești speculativ în speranța de a obține câștiguri mai mari, și automat asumându-ți riscuri mai mari într-o perioadă mai scurtă de timp, tu ești cel care are decizia finală. Cu toate acestea, la deschiderea contului vei da un test de toleranță la risc, pentru a stabili în ce categorie te încadrezi.

Dacă nu ești sigur pe tine, începe cu investiții mici, pe care să le multiplici și diversifici în timp. Este important să investești regulat și pe o perioadă lungă de timp pentru a avea și rezultate pe măsură. Un aspect foarte important atunci când investești este să ai încredere în investiția ta. După ce te-ai documentat îndelung, articulează și o analiză proprie pentru a fi sigur că iei decizia potrivită.

Un alt aspect important de menționat sunt comisioanele și taxele. Ca în orice alt domeniu, pentru fiecare tranzacție pe care o efectuezi vei fi comisionat întocmai. De asemenea, vei avea de achitat anumite impozite, însă asta nu trebuie să te sperie, deoarece în 2023 s-a introdus impozitarea la sursă pentru tranzacțiile la Bursa de Valori București. Astfel, nu va mai trebui să pierzi timpul cu drumuri la ANAF sau cu declarații.

Dacă ai nevoie de mai multe informații, îți stăm la dispoziție pe canalele de social media, pe adresa de e-mail și la telefon.

Nu uita să te abonezi la Newsletterul Goldring pentru a fi la curent cu tot ce se întâmplă pe piața de capital din România, dar și în marile piețe financiare ale lumii.

 

Andreea Orosfoian, Specialist Marketing