Prezența femeilor în economie reprezintă un element esențial în vederea creșterii și dezvoltării potențialului economic al unei țări. Investițiile au fost mult timp considerate ca fiind o lume a bărbaților, de care multe femei s-au ferit de-a lungul timpului. Inegalitățile au împiedicat femeile să participe la piețele bursiere și să beneficieze de pe urma acestora.
Cum investesc femeile?
Femeile au puțină încredere atunci când vine vorba de capacitatea lor de a investi: potrivit cercetărilor, femeile obțin în mod constant rezultate mai bune decât bărbații, însă doar 9% dintre femei cred că investesc mai bine.
Sursă: George Washington University, Global Financial Literacy Excellence Center (2020).
Încrederea femeilor în investiții crește odată cu timpul: 46% dintre femeile din generația milenială se simt în măsură să se implice în investiții.
Femeile obțin randamente investiționale mai bune decât bărbații: tendința femeilor de a se descurca mai bine decât bărbații la investiții datează încă de la începutul anilor 1990. Un studiu realizat de Universitatea din California, Berkeley, pe baza a 35.000 de conturi de brokeraj pe o perioadă de șase ani, a constatat că femeile au generat randamente cu 1% mai mari, în medie, decât bărbații.
Femeile sunt mai puțin impulsive, ca investitori, decât bărbații: datele arată că femeile nu au tendința de a reacționa la fluctuațiile pieței în același mod în care o fac bărbații.
In funcție de distribuția pe gen, clienții Goldring se împart astfel:
Femei la bursă: de succes, pline de perspectivă, puternice
Bursa de Valori București este cea mai importantă instituție pentru piața de capital din România. Din evoluțiile pieței în ultimii ani ne putem da seama că piața de capital se mișcă în direcția corectă. De la reînființarea sa în 1995, Bursa de Valori București – abreviat BVB – are o istorie de mai bine de 25 de ani.
Tot în 1995, Ileana Botez și-a început activitatea ca secretar general în cadrul BVB. Ileana coordonează, în prezent, activitatea de admitere la tranzacționare, precum și programul de educație financiară „Fluent în Finanțe”. Începând cu anul 2016 este angajată activ în asociații în calitate de voluntar și ca președintă a Professional Women’s Network România, asociație care își propune o prezență și o vizibilitate mai bună a femeilor, precum și aprecierea contribuției lor importante, în toate domeniile vieții profesionale.
Este esențial ca societățile listate la bursă să construiască relații puternice cu investitorii pentru a facilita o finanțare eficientă și ușoară. Daniela Șerban, de profesie economist, cu o experiență de aproape 15 ani pe piața de capital, a dezvoltat o comunitate de companii listate la bursă, de la 0. Este, în prezent, președinta ARIR, o platformă de dezvoltare a profesioniștilor din domeniul relației cu investitorii. În timpul mandatului ei la BVB, a obținut premiul pentru cel mai bun departament de relații cu investitorii din Europa Centrală și de Est, acordat de Biznis Polska.
Cu o bogată experiență internațională în piețele de capital, în relațiile cu investitorii și în dezvoltarea afacerilor, Zuzanna Kurek colaborează și sprijină investitorii și antreprenorii români din 2014. Înainte de a înființa Cornerstone Communications în 2018, Zuzanna a ocupat poziția de Director de Business Development & Marketing la Bursa de Valori București. Prin intermediul Cornerstone, Zuzanna oferă consultanță pentru peste 20 de companii antreprenoriale românești, deja listate sau care intenționează să se listeze la Bursa de Valori București (BVB).
Brokerii de pe piața bursieră joacă un rol crucial în mediul investițional și asigură o experiență de tranzacționare armonioasă între investitor și bursă.
Monica Ivan a început să activeze în cadrul BRK din decembrie 2016, în calitate de Director General Adjunct, iar mai apoi a fost desemnată vicepreședinte al Consiliului de Administrație, în aprilie 2018, fiind Director General din august 2019.
Miriam Andrei și-a început activitatea în Zurich, Elveția, unde a lucrat circa doi ani în domeniul investițiilor bancare la Credit Suisse. În trecut a mai lucrat ca asociat la Kearne și Director General interimar la TerraBisco S.A. Miriam a urmat cursurile Harvard Business School și Academia de Studii Economice din București, iar în prezent este CEO și Director General la Tradeville.
După aproape 20 de ani în care a fost președinte şi CEO al Tradeville, Mihaela Bîciu ocupă în prezent poziția de CEO al noii firme de brokeraj, Investimental, care a obținut autorizarea de la Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF), aceasta fiind prima firmă de brokeraj care primește autorizație de la ASF în ultimii 14 ani.
Daniela Secară, Director General în cadrul BT Capital Partners, are o experiență pe piața de capital dobândită prin coordonarea unor tranzacții majore cu obligațiuni și privatizări de companii de stat, prin IPO-uri pe piața de capital din România.
Absolventă a Academiei de Studii Economice din Chișinău, Stela Corpacian este în prezent noul vicepreședinte executiv al Transilvania Investments. A acumulat peste 20 de ani de experiență în domeniul financiar, în acest timp ocupând poziții de conducere în companii din industria energiei, a telecomunicațiilor, agro-alimentară și de audit.
Perseverența, răbdarea, acumularea de cunoștințe, gestionarea riscurilor, disciplina, optimismul și stabilirea obiectivelor sunt doar câteva dintre abilitățile necesare pentru a deveni un investitor de succes.
Irina Ioniță este absolventă a Facultății de Finanțe-Bănci din cadrul Academiei de Studii Economice și are o experiență de 13 ani într-o poziție de management în cadrul companiei de audit și consultanță KPMG România. La Bursa de Valori, Irina a investit o sumă semnificativă transferată din depozitele bancare tradiționale. Potrivit unui interviu din ZF, Irina spune că activitatea de investiții este una suplimentară și că îi dedică în medie aproximativ o zi pe săptămână, fiind o combinație între job part-time și pasiune.
Ioana Rusu a absolvit Facultatea de Jurnalism și Științele Comunicării din cadrul Universității din București și lucrează pentru o companie de relații publice. Este investitoare part-time, dar obiectivul ei este să devină un job full-time. Într-un interviu acordat pentru ZF, Ioana a declarat că a încheiat anul 2021 cu un randament de peste 100%.
Unul dintre avantajele de care se bucură companiile publice este capacitatea de a strânge fonduri prin vânzarea de acțiuni ale companiei către public. Un alt beneficiu este creșterea notorietății publice a unei companii, fapt ce poate crește cota de piață a companiei.
Alina Irinoiu este Directorul Financiar al Grupului MedLife, companie listată la Bursa din România. Timp de patru ani a deținut funcția de Investor Relations Manager în cadrul MedLife, de asemenea, a ocupat și funcția de Deputy Chief Financial Officer.
Din mai 2018, Christina Verchere este Director General și președintă a Consiliului de Administrație al OMV Petrom, cea mai mare companie energetică integrată din Europa de Sud-Est. Anterior, a lucrat peste 20 de ani în cadrul unei companii de petrol și gaze, unde a deținut mai multe funcții de conducere în Marea Britanie, SUA, Canada și Indonezia.
Cercetările aprofundate arată că diversitatea de gen în consiliile de administrație ale întreprinderilor aduce un set larg de efecte benefice pentru întreprinderi. Aceste avantaje includ îmbunătățirea performanțelor financiare și a valorii pentru acționari, o mai mare satisfacție a clienților și a angajaților, o încredere sporită a investitorilor, precum și o mai bună cunoaștere a pieței și o mai bună reputație.
Când vine vorba de investiții, este clar că femeile fac multe dintre alegeri corecte. Acestea economisesc o parte rezonabilă din venitul lor, tranzacționează cu o frecvență adecvată și aleg investiții care le permit să depășească performanțele bărbaților. Prin urmare, pentru a-și asigura un viitor de succes pe piața de capital, femeile au nevoie să adopte o atitudine mai pro-activă și o încredere mai mare în capacitatea lor de a investi.