O economie de piață este un sistem economic în care deciziile economice și prețurile bunurilor și serviciilor sunt influențate de către relațiile dintre cetățeni și întreprinderile unei țări.
Într-o economie de piață, cele mai multe decizii economice se iau prin tranzacții voluntare, în conformitate cu legea cererii și ofertei.
Economiile de piață se pot implica în anumite intervenții guvernamentale, precum fixarea prețurilor, acordarea de licențe, cote și subvenții pentru industrie.
Teoria economiilor de piață a fost dezvoltată de economiștii clasici, care au considerat ca implicarea guvernamentală a dus deseori la ineficiență economică, în schimb profitul și stimulentele de piață au dus la decizii economice mai productive și mai eficiente decât planificare guvernamentală.
Economiile de piață pot varia de la sisteme de piață liberă la diverse sisteme de piețe reglementate sau variante perfecționiste.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds