Durata unei obligațiuni. Ce este și cum se calculează?

Ce este durata unei obligațiuni?

Când vine vorba de obligațiuni, există două concepte care pot crea confuzie: durata și maturitatea. Acestea semnifică două lucruri diferite, deci trebuie să fii atent. În cele ce urmează vei afla definiția duratei dobânzilor, proprietățile acesteia și nu numai, așa că rămâi aproape.

Obligațiunile emise au o valoare nominală, aceasta reprezentând valoarea la care vor fi răscumpărate la maturitate, și o dobândă anuală, care va fi câștigul tău ca investitor.

Durata obligațiunilor reprezintă numărul de ani de la data achiziției, determină modul în care prețul acesteia este afectat de modificările ratei dobânzii, și ajută investitorii să evalueze fluctuațiile de preț datorate riscului ratei dobânzii.

Metoda de calcul a duratei obligațiunilor constă în numărul de ani necesari pentru recuperarea costului real al unei obligațiuni, luând în considerare valoarea actualizată a tuturor plăților cuponului și a principalului primit în viitor.

Randamentul la maturitate este rata dobânzii a cărei valoare face posibil ca valoarea actualizată a cash flow-urilor să fie egală cu investiția inițială. Valoarea actuală presupune convingerea că, datorită inflației, o sumă de bani primită în prezent o să valoreze mai mult decât aceeași sumă de bani primită într-un moment viitor.

Riscul reinvestirii constă în amenințarea că dacă ratele dobânzilor scad, plățile dobânzilor și principalul pe care îl primesc investitorii vor trebui reinvestite la rate mai mici. Acesta este motivul pentru care brokerii au în vedere riscul reinvestirii prin calcularea duratei obligațiunilor, care reprezintă numărul total de ani de la achiziția obligațiunilor.

Ce este rata cuponului unei obligațiuni?

Rata cuponului unei obligațiuni este plata regulată a ratei dobânzii pe care o face emitentul față de investitor, adică față de persoana care i-a împrumutat banii. Această plată se realizează pe toată durata unei obligațiuni și mai poartă denumirea de „cupon al obligațiunii”, „randament nominal” sau „rata procentuală a cuponului”.

Cu cât rata cuponului unei obligațiuni este mai mare, cu atât durata obligațiunii va fi mai scurtă, deci, cu cât primești mai mulți bani – rata fiind una mare – cu atât mai repede vei recupera banii împrumutați. Pe același principiu, o maturitate mai mare a unei obligațiuni implică o durată mai mare a aceleiași obligațiuni.

Durata obligațiunilor, cuponul, randamentul la scadență și gradul de modificare a ratelor dobânzii sunt variabile care determină cât de mult se modifică prețul unei obligațiuni.

Concluzii

Așadar, dacă e să tragem niște concluzii, durata obligațiunilor determină viața economică a acestora. La început poate fi dificil de calculat durata unei obligațiuni, însă printre persoanele care te pot ajuta să o faci putem aminti brokerii sau consilierii financiari. După ce asimilezi suficiente cunoștințe financiare, vei înțelege singur cum durata unei obligațiuni influențează rata dobânzii sale și care sunt momentele propice pentru a cumpăra, pentru a vinde sau pentru a păstra.

Dacă vrei să testezi piața de capital în timp ce aduni informații, poți să încerci gratuit contul DEMO.

Dacă te simți, însă, pregătit de investiții, deschide-ți acum un cont de tranzacționare în doar 5 minute.

Dacă tocmai ai citit despre durata obligațiunilor, dar nu ai informații generale despre obligațiuni, poți afla mai multe din articolul Investiția în obligațiuni.

 

Andreea Orosfoian