Ce urmează după alegeri?

Prioritatea numărul 1 a președintelui ales este gestiunea pandemiei. Joe Biden a anunțat în ziua victoriei că va prioritiza problemele legate de pandemie, va alege un comandat pentru gestionarea testelor, pentru aprovizionarea și distribuirea măștilor și pentru pregătirea vaccinării populației. De asemenea, va lucra cu un comitet de experți în boli infecțioase, în frunte cu Dr. Fauci, pentru a monitoriza situația.

În ceea ce privește sistemul sanitar, Joe Biden dorește extinderea programului Affordable Care Act, program inițiat din administrația Obama, estimând că va asigura aproximativ 97% dintre americani, însă programul include aderarea opțională la un sistem public de sănătate, similar cu Medicare, mai restrictiv decât cel universal propus de către Bernie Sanders.

Inaugurarea mandatului lui Biden va avea loc pe 20 Ianuarie. De obicei la această ceremonie participă o mulțime de oameni, de această dată însă președintele ales nu își dorește o adunare în fața capitolului din motive sanitare. Pe parcursul mandatului acesta își dorește să repare relațiile cu partenerii NATO și cu Organizația Mondială a Sănătății, afirmând într-unul dintre discursuri: “Dacă o să câștig ,în prima zi o să îi sun pe aliații noștri din NATO, și o să îi anunț că ne-am întors, ne-am întors și vă puteți baza pe noi”. Dorește să înlăture toate ordinele executive aduse de administrația Trump legate de mediu, dorind să readucă SUA în acordul de mediu de la Paris, pact ce a fost încheiat în perioada în care el era vicepreședinte. Dorește să investească $1.7 mil. în proiecte legate de energia verde, $750 mld. în sănătate și încă $750 mld. în educație (sub nivelul propus de Elizabeth Warren și Bernie Sanders). De asemenea, dorește să investească în politicile sociale abordând problema legată de rasism, să reducă violența prin modificarea legislației portarm, să reducă numărul oamenilor fără adăpost și să crească salariul minim pe economie la $15/oră.

Planuri cu privire la mediu înconjurător

Dl. Biden a elaborat un plan ambițios cu privire la politicile de climă, dorește o restructurare majoră în industria din SUA și a promis că va favoriza producția de energie regenerabilă și producătorii de energie verde (eoliană, solară). Planul include construcția a 1,5 milioane case verzi, unități sociale și are ca obiectiv ca până în anul 2035 SUA să atingă aproape 0 emisii de carbon. Subiectele precum taxarea activităților de exploatare a petrolului, gazelor și cărbunilor rămân un subiect tabu și nu au fost adresate în mod direct până acum.

Taxele și impozitele cresc sub administrația Joe Biden

Una dintre cele mai controversate subiecte din timpul cursei prezidențiale a fost și rămâne creșterea taxelor sub noua administrație. Joe Biden dorește să impună o taxă forfetară, graduală, mai mare pentru americani care depășesc un venit net anual mai mare de 400.000 USD. De asemenea vrea să crească impozitul plătit de companii de la 21% la 28% și să elimine facilitățile fiscale oferite de administrația Trump. Astfel, câștigurile din capital și dividende urmează să fie taxate la același nivel cu impozitele pe profit, se va elimina reducerea impozitării pentru producătorii de combustibil fosili și pentru cei care operează în domeniul imobiliar (măsură ce a favorizat inclusiv afacerile lui Trump) și vor fi eliminate alte scutiri de taxe din perioada Trump. Se estimează că aceste măsuri vor aduce venituri suplimentare bugetului, de exemplu impozitarea câștigurilor de capital și dividende vor aduce cel mai mare surplus – aproximativ $800 mld, urmat de taxele pentru corporații – de aproximativ $730 mld.

Pe piața de capital va urma o perioadă volatilă până se calmează apele după alegeri. Creșterea impozitării și controlul congresului sunt printre cele mai discutate subiecte de către investitori. În Senat, partidul Democrat trebuie să câștige 3 locuri în plus pentru a controla camera după inaugurarea lui Kamala Haris în funcția de vicepreședinte. Lupta pentru Senat se dă în statul Georgia unde pe 5 Ianuarie va avea loc un al doilea tur de scrutin pentru două poziții de senatori. Camera Reprezentaților vă rămâne sub controlul partidului Democrat și în următorii doi ani.

Până la aflarea rezultatelor finale și preluarea noilor mandate de către liderii americani, investitorii pot acorda mai multă atenție următoarelor:

  • ETF-uri și acțiuni cu temă ESG (environmental, social and governance) – reprezintă un set de criterii standard cu privire la mediu, responsabilitate socială și guvernanță corporativă utilizat de investitori pentru a alege într-un mod responsabil acțiunile din portofoliu cu scopul de a reduce riscul investițional. Având în vedere trendurile și politica de investiție a lui Biden, ESG-urile reprezintă o alternativă investițională de luat în considerare de către investitori. Valoarea investiției de acest stil s-a dublat în ultimul an, fiind deosebit de puternic în rândul Millennials. Printre acțiunile care au un scor ESG ridicat se numără: Apple, Facebook, Amazon, Alphabet, Johnson&Johnson, Procter & Gamble, Nvidia, Adobe, Salesforce.com, Vertex Pharma, Intuit, BestBuy, Microsoft, Blackrock, Applied Materials, Hanesbrands, Home Depot, Prologis, Kimberly-Klark, Clorox, Equinix, Texas Instruments, Starbucks, Bank of America. Printre cele mai cunoscute ETF-uri de tip ESG se regăsește ESGU – iShares ESG Aware MSCI USA ETF.
  • Acțiuni Clean Energy – Energie verde – o altă temă tot mai populară în rândul investitorilor reprezintă energia verde în detrimentul energiei clasice. Câteva idei de investiție ar fi: Siemens Gamesa Renewable Energy S.A., Enphase Energy Inc., First Solar Inc., VERBUND AG Class A sau Meridian Energy Limited, iar printre cele mai renumite ETF-uri : ICLN – Ishares Global Clean Energy ETF si QCLN – First Trust Nasdaq Clean Edge Green Energy Index Fund
  • Sectoarele Pharma și Biotech rămân unele dintre temele preferate de investitori datorită pandemiei. Deși au o volatilitate destul de ridicată, companiile au oferit randamente cu mult superioare pieței în acest an și se preconizează ca trendul se va menține în continuare. Din industria pharma merită amintit: Pfizer, JOHNSON & JOHNSON, MERCK & CO, NOVARTIS AG -ADR, NOVO-NORDISK A/S -ADR , BRISTOL-MYERS SQUIBB CO, LILLY (ELI) & CO și SANOFI -ADR iar dintre Biotech: ABBVIE INC, AMGEN INC, GILEAD SCIENCES INC, VERTEX PHARMACEUTICALS INC, REGENERON PHARMACEUTICALS, Moderna Inc. și BIOGEN INC.
  • Tema „Work from home” – telemunca – a revenit datorită valului doi de infectări cu SARS-CoV-2, val mai puternic decât primul. Printre companii interesante se regăsesc: Zoom Video Communications, Oracle, Xerox, Vmware și Broadcom limited.
  • Sectorul Internet Retail – rămâne un sector cu un potențial de creștere datorită menținerii consumului online la un nivel ridicat. Printre acțiunile mai tranzacționate sunt: Peloton Interactive, Revolve Group, Stich Fix, Shutterstock, Etsy, Fiverr și Jumia.
  • Băncile – nivelul ridicat de provizioane al băncilor din anul acesta ridică întrebarea: oare nivelul acestor provizioane cumulate în acest an nu e prea ridicat? Eliminarea unei părți al acestora (probabil la începutul anului viitor) datorită reevaluări riscurilor ar conduce la o creștere a profitului și o creștere a posibilității distribuirii de dividende. Anul aceste sectorul bancar a rămas în urmă datorită politicii restrictive monetare ducând la scăderea marjelor nete a dobânzilor în condițiile unui nivel al economisirii extrem de ridicat, însă promisiunea unui vaccin ar putea elimina o parte a riscului și băncile ar putea raporta profituri peste așteptări în anul viitor. Printre cele mai mari bănci din SUA sunt: JPMORGAN CHASE & CO, BANK OF AMERICA CORP, WELLS FARGO & CO, CITIGROUP INC și US BANCORP
  • Pentru stabilizarea unui portofoliu, sunt urmărite și acțiunile cu o volatilitate scăzută, cum ar fi: Walmart, Verizon, Dollar General, Costco, Bristol Myers Squibb, Campbell Soup Co., Colgate-Palmolive.
  • Într-un mediu în care politica monetară rămâne restrictivă, sunt urmărite și companii care distribuie un nivel ridicat și constant al dividendului precum: AT&T, Pfizer, Comcast, Merck, Walmart, Intel, Verizon, JPM, J&J, Procter sau Cisco

Performanța din acest an și în pragul alegerilor

Printre cele mai performante sectoare din acest an se numără sectorul IT, având o performanță de 29,24%, urmat de sectorul Bunuri de larg consum, cu o performanță de 19,97% și sectorul de Telecomunicații cu 16,40%. La polul opus se regăsesc sectoarele cu performanțe negative precum Imobiliare (-4,32%), Financiar (-13,10%) și Energetic (-45,43%).

performanța sectoare
Sursa: Finance.yahoo.com, calcule proprii

În ceea ce privește performanța sectoarelor în săptămâna alegerilor, nu au fost modificări semnificative, IT-ul, Retailul, Telecomunicațiile și Sănătatea rămân în top, în timp ce Energia, industria Financiară și Imobiliară au obținut randamente negative.

performanță sectoare
Sursa: Finance.yahoo.com, calcule proprii

Judit Zoltani, Manager Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA

Roxana Stejerean, Analist Financiar Dep. Analiză și Strategii de piață SSIF Goldring SA

 

Surse: Daily Telegraph, usatoday, Zacks.com, finance.yahoo, investing.com, reuters, etfdb.com, vox.com, marketwatch.com, ishares.com, direxion.com