Dobânda este suma pe care un creditor o încasează de la un debitor și reprezintă procentul din suma împrumutată, prin urmare este nivelul procentual aplicat capitalului împrumutat pe perioada desfășurării creditului.
Dobânda pentru depozitele depuse la o bancă poate fi de două feluri: simplă, care se calculează pe baza sumei depuse inițial și dobânda acumulată, care se calculează prin aplicarea ratei dobânzii la capitalul depus inițial și dobânda obținută pentru perioada precedentă.
În schimb, dobânda percepută la sumele împrumutate de către bancă poate fi clasificată ca dobândă fixă care este fixă pe toate perioada desfășurării creditului și cea variabilă care se modifică pe perioada contractului, în cea mai mare parte, în funcție de indicatorii monetari.
Dobânda simplă se calculează conform formulei: , unde r este rata anuală a dobânzii, B este soldul inițial, m este numărul de perioade de timp scurse, iar n este frecvența de aplicare a dobânzii.
De exemplu, la un sold de 2.500$ și o rata anuală simplă a dobânzii de 12,99% pe an, aplicată lunar, deci frecvența de aplicare a dobânzii de 12 ori pe an, dobânda s-ar calcula astfel:
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds