Directional Moving Index

Directional Moving Index sau DMI este un indicator dezvoltat de J. Welles Wilder în 1978 care identifică în ce direcție se mișcă prețul unui activ. Indicatorul face acest lucru prin compararea maximelor anterioare și a nivelurilor minime și prin trasarea a două linii: o linie de mișcare direcțională pozitivă (+ DI) și o linie de mișcare direcțională negativă (-DI). Când + DI este peste -DI, ​​există o presiune la cumpărare, care indică posibilitatea unei evoluții ascendente a prețului. Dacă -DI este peste + DI, atunci există o presiune la vânzare, care sugerează o următoare scădere. Acest indicator poate ajuta investitorii să identifice direcția trendului.

ADX este o a treia linie pe indicator și arată puterea trendului. Deci, în timp ce -DI și + DI ajută la evidențierea direcției, ADX se concentrează pe cât de puternică este mișcarea ascendentă sau descendentă. Un nivel al ADX de peste 25 semnalează un trend puternic, iar când ADX-ul oscilează sub 25, înseamnă, de obicei, că nu există o direcție clară, iar prețul se deplasează lateral sau într-un trend slab.Directional Moving Index

În exemplul de mai sus putem observa evoluția acțiunilor BRD în perioada Iunie 2019-Mai 2020. În grafic putem observa cum în septembrie 2019 +DM trece peste –DM și oferă un semnal de presiune la cumpărare care este după aceea confirmat de trecerea peste nivelul de 25 al liniei ADX, semnale care ulterior sunt confirmate și de creșterea prețului până în februarie. În luna februarie 2020 vedem o nouă intersecție, care a oferit însă de această dată un semnal negativ, care e confirmat de asemenea ulterior de mișcarea prețului.

Ca orice alt indicator de analiză tehnică, DMI are și dezavantaje. Acest indicator este calculat pe baza unor prețuri istorice și nu poate prezice cu exactitate evoluțiile viitoare, iar în unele cazul poate oferi mai multe semnale false, de aceea fiind recomandat să fie utilizat în combinație cu alți indicatori.

 

Radu Cojoc,

Broker Goldring