Deflația este un fenomen economic, opusul inflației, ce prezintă o scădere generală a prețurilor bunurilor și serviciilor care este asociată de cele mai multe ori cu o restrângere a ofertei de bani și a creditelor în economie.
Consecințele deflație sunt la fel de grave ca și cele ale inflației, acest fenomen poate fi caracterizat, în mare, prin scăderea masei monetare și a creditului.
Deflația este un indicator de recesiune economică, întrucât descurajează producția, ceea ce încurajează diminuarea bugetelor întreprinderilor, reducerea salariilor și concedieri, prin urmare crește rata șomajului.
Scăderea investițiilor în perioadele de deflație sunt cauzate de procesele de creditare care scad ca urmare a unui nivel redus al capitalului disponibil.
Are loc recesiune în economia afectată din cauza unui dezechilibru de pe piață și a nevoii de a reduce cheltuielile pentru adaptarea la noul nivel de vânzări și prețuri.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds