Cum se impozitează dividendele?

În România, impozitul pe dividende este aplicabil persoanelor fizice sau juridice, indiferent de naționalitatea acestora. Dividendele sunt distribuite de către un emitent, direct proporțional cu cota deținută de investitori. Din profitul realizat de companie, se aprobă în AGA o valoare brută a dividendului pe acțiune, urmând ca suma distribuită investitorilor să fie cea netă, adică după reținerea la sursă a impozitului pe dividende, care este de 5%. Tot în AGA pentru aprobarea de dividende se decide și data plății acestora. Toate aceste informații sunt făcute publice de către emitent pe site-ul BVB și pe website-ul propriu. Informații referitoare la acestea se pot găsi și pe site-ul Goldring.

Dacă veniturile extrasalariale cumulate de un investitor (la care se iau în calcul și dividendele) depășesc 12 salarii brute minime pe economie (12*2.550 lei=30.600 lei) atunci acesta va trebui să declare și să plătească în termenele stabilite de Codul fiscal contribuția la asigurări de sănătate, limitată la plafonul minim de 12 salarii minime pe economie (10%*12*2.550 = 3.060 lei). Veniturile din investiții sunt scutite de la plata CAS (Contribuțiile de asigurări sociale), însă dacă investitorul va obține venituri extrasalariale peste nivelul prevăzut anterior, din alte venituri decât cele salariale, va datora și această contribuție.

În cazul în care un investitor persoană fizică  încasează pe parcursul anului dividende peste nivelul a 12 salarii brute minime pe economie este obligat să depună declarația unică în decurs de 30 de zile de la data depășirii plafonului și să achite contribuția de asigurări sociale de sănătate (CASS).

Pentru persoanele juridice, veniturile din dividende sunt venituri neimpozabile, întrucât impozitul a fost reținut la sursă și plătit de către emitent.

Pentru a veni în sprijinul investitorilor persoane fizice am creat documentul de mai jos:

(https://www.goldring.ro/wp-content/uploads/2020/07/Cum-se-depune-declaratia-unica-la-ANAF.pdf)

Pe piața externă, impozitul este diferit și variază de la o țară la alta.

Impozitul pe dividend pe piețele externe poate varia între 0-51%, conform tabelului de mai jos.

ȚaraImpozit*Sursa
Australia30%IBKR
Austria35%IBKR
Canada15%taxfoundation.org
Danemarca42%taxfoundation.org
Estonia0%taxfoundation.org
Finlanda28,90%taxfoundation.org
Franța34%taxfoundation.org
Germania26,40%taxfoundation.org
Grecia5%taxfoundation.org
Hong Kong0%taxfoundation.org
Irlanda51%taxfoundation.org
Islanda22%taxfoundation.org
Israel15%taxfoundation.org
Italia26%taxfoundation.org
Japonia20%taxfoundation.org
Letonia0%taxfoundation.org
Lituania15%taxfoundation.org
Marea Britanie38,10%taxfoundation.org
Mexic10%taxfoundation.org
Norvegia31,70%taxfoundation.org
Olanda26,90%taxfoundation.org
Polonia19%taxfoundation.org
Portugalia28%2.deloitte.com
Rusia15%2.deloitte.com
Singapore0%taxsummaries.pwc.com
Slovacia7%ecovis.com
Spania26%taxsummaries.pwc.com
SUA10%ird.gov.hk
Suedia30%2.deloitte.com
Turcia20%2.deloitte.com
Ungaria15%iras.gov.sg

*Discalimer: Impozitarea poate fi modificată de autoritățile competente atât din perspectiva cotei de impozitare, cât și ca sistem.

Investitorii care beneficiază de dividende de la un emitent listat pe una din piețele externe de mai sus au obligația de a completa și de a trimite declarația unică anuală.

Pentru mai multe informații despre dividende puteți consulta articolele de mai jos:

Ce sunt dividendele

Tranzacționarea ex-dividend