Ce este un broker?
Atunci când vrei să devii investitor este necesar să îți deschizi cont la o firmă de investiții (SSIF), unde îți este alocat un broker. Brokerul este persoana specializată din cadrul SSIF care te va ajuta și îți va oferi suport cu privire la orice informații ai nevoie pentru derularea activității tale de tranzacționare. Activitatea aceasta de tranzacționare înseamnă plasare de ordine, suport cu privire la utilizarea platformei, discuții pe analizele postate de noi pe website și nu numai.
Dar ce faci tu dacă dorești să devii broker?
Ei bine, ai două posibilități: fie să te angajezi într-un SSIF, fie să optezi pentru un contract de mandat cu SSIF în calitate de PFA și să fii autorizat de către Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) pentru a presta activitatea de Agent delegat pe piața de capital (ADEL).
Ai nevoie doar de o diplomă care să ateste că ai studii medii, indiferent de specializarea acestora și de participarea la un curs de formare profesională dedicat personalului care furnizează informații.
Astfel de cursuri se organizează de către organisme de formare profesională autorizate de ASF, precum cele organizate de AS Financial Markets sau de Asociația Brokerilor. Poți să participi la aceste cursuri și fără a fi angajat sau colaborator al unei SSIF, în cazul în care dorești să știi mai multe despre cum să fii broker pe piața de capital.
Următoarele calități sunt specifice unui broker:
- Sociabil, deschis, binedispus
- Spirit de echipă
- Abilități de comunicare verbală și de negociere
- Încredere în sine
- Dorința de a învăța permanent, de a fi la curent cu știrile și cu toate evenimentele micro și macro economice, la nivel global
- Spirit analitic – identifică oportunități noi de investiții, face corelații între informații și efectele ce le-ar putea avea asupra pieței
- Capacitatea de a sintetiza
Printre atribuțiile unui broker se află:
- Promovarea SSIF-ului și a serviciilor și produselor acestuia
- Furnizarea de informații clare și precise investitorilor cu privire la emitenți, prețuri, analize etc.
- Menține în permanență contactul cu clienții existenți pentru oferirea de informații, pentru preluări de ordine sau pentru actualizarea de date
- Introduce în sistem datele privitoare la operațiunile cu clienții (deschidere/închidere conturi, transferuri)
- Urmărește știrile financiare interne și internaționale și comunicatele emise de societățile listate
În cazul în care îndeplinești calitățile unui broker și crezi că este jobul potrivit pentru tine, te așteptăm la o discuție la sediul nostru, însă mai întâi poți să îți depui un CV la adresa de e-mail: [email protected].