Un credit bancar este suma de bani pusă la dispoziție de către o instituție financiară pe un termen determinat care urmează să fie restituită. Valoarea acestei sume depinde de capacitatea împrumutatului de a restitui suma și de valoare totală a creditului disponibil în instituția financiară.
Creditul acordat companiilor este, de obicei, utilizat pentru a acoperi costurile de pornire, plata bunurilor și serviciilor și suplimentarea fluxului de numerar.
Aprobarea unui credit bancar este influențată de ratingul de credit al împrumutatului, iar condițiile de aprobare diferă de la o bancă la alta.
Creditele pot fi clasificate în baza mai multor criterii. După termenul la care trebuie rambursat creditul, acesta poate fi credit pe termen scurt, credit pe termen mediu și credit pe termen lung. De asemenea, creditul se poate clasifica în: credit garantat și negarantat.
Creditul sau datoria garantată este susținută de o formă de garanție fie sub formă de numerar, fie sub forma unui alt activ tangibil. Creditul garantat are un risc mai redus pentru bănci în cazul în care împrumutatul nu-și îndeplinește obligațiile de plată a împrumutului. Băncile au posibilitatea de a confisca garanția, astfel o pot vinde pentru a achita parțial sau integral creditul. Deoarece este garantat, acest tip de credit tinde să aibă o rată a dobânzii mai mică și condiții mai rezonabile.
Creditul negarantat nu este susținut de garanții. Au un risc mai ridicat, deoarece șansele de nerambursare sunt mai mari, iar ratele dobânzilor sunt, de obicei, mai mari.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds