Un comision bancar este o sumă de bani încasată de bancă pentru serviciile prestate, cum ar fi administrarea unui cont sau descoperire de cont pentru efectuarea unor plăți sau plăți cu cardul.
O parte a veniturilor totale pentru o bancă provin din comisioane bancare, valoarea comisioanelor diferă de la o bancă la alta, iar acestea pot fi percepute sub formă procentuală sau fixă.
Anumite comisioane sunt aplicate tuturor, altele sunt aplicate doar în anumite condiții.
Pentru un cont curent, comisionul principal este cel de administrare de cont și sunt percepute și în cazul conturilor inactive. Pe lângă costul de administrare, banca percepe costuri separate și pentru următoarele cazuri:
Încasare. Sunt puține bănci care percep costuri la încasare, la majoritatea băncilor comisionul este zero.
Depunere numerar. Comisionul pentru depunerea de numerar este similar celui de încasare, astfel majoritatea băncilor nu percep comision pentru această tranzacție.
Plăți. De regulă, comisioanele pentru plăți interbancare sunt mai mari decât cele intrabancare, iar dacă sunt utilizate serviciile de internet banking si mobile banking, costurile pot fi mult mai reduse.
Retragere de numerar. De obicei, în cazul operațiunilor la ghișeu comisionul de retragere de numerar este 0,5% din sumă. Dacă se utilizează cardul de debit la bancomat, acest comision poate fi evitat.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds