Un ciclu economic reprezintă fluctuația activității economice, în ansamblu economiei, între perioadele de expansiune (creștere) și contracție (recesiune). Ciclul economic este starea generală a economiei, deoarece trece prin patru etape într-un model ciclic. Aceste patru etape sunt: expansiunea, apogeul, recesiunea si pragul limită.
În faza de expansiune, economia înregistrează creșteri procentuale semnificative pentru indicatori, precum ocuparea forței de muncă, vânzările companiilor, producția industrială și venituri procentuale. Spre deosebire de perioada de expansiune, perioada recesiunii este caracterizată de o economie care se contractă. Crește șomajul, producția și vânzările scad, la fel și consumul populație are o tendință de scădere.
Factorii care pot ajuta la determinarea stadiului actual al ciclului economic sunt: PIB-ul, ratele dobânzilor, cheltuielile consumatorilor și ocuparea forței de muncă.
Înțelegerea ciclului economic poate ajuta investitorii și întreprinderile să înțeleagă când să facă investiții și când să își retragă banii, deoarece are un impact direct asupra tuturor aspectelor, de la acțiuni și obligațiuni, precum și asupra profiturilor și câștigurilor corporative.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds