Ești reprezentantul unei entități juridice și vrei să investești pe piața de capital în numele societății? În rândurile de mai jos vom discuta despre codul LEI, un cod al entităților juridice, necesar pentru a putea tranzacționa pe piețele financiare.
Ce este codul LEI?
Codul LEI (Legal Entity Identifier) este un cod alfanumeric de 20 caractere, a cărui structură are la bază standardul ISO 17442 și constituie un identificator unic pentru entitățile implicate în tranzacțiile financiare realizate în piețele reglementate de capital și în afara acestora (OTC). Obligația persoanelor juridice de a deține un cod LEI derivă dintr-o serie de reglementări europene: EMIR, Transparency Directive, MAR, AIFMD, MiFID II și MiFIR. Fără a deține codul, o entitate juridică nu poate investi la bursă.
Cine are obligația să obțină codul LEI?
Următoarele entități au obligația obținerii codului LEI:
- Investitori, având personalitate juridică, implicați în tranzacții bursiere (acțiuni, obligațiuni, ETF, produse structurate etc.)
- Firme de investiții
- Instituții de credit
- Deținători sau operatori ai unor locuri de tranzacționare
- Emitenți ai instrumentelor financiare
- Contrapărți financiare și nefinanciare
- Contrapărți centrale
Ce reprezintă cele 20 de cifre din codul LEI?
Cifrele 1-4 indică întotdeauna ID-ul unității operaționale locale care a emis codul LEI.
Cifrele 5-6 au întotdeauna valoarea 0.
Cifrele/literele 7-18 reprezintă identificatorul unic al companiei.
Cifrele 19-20 sunt în scop de verificare.
De ce este necesar codul LEI?
În urma crizei financiare din 2008, s-a conștientizat necesitatea unui sistem universal la nivel de entitate juridică pentru a crea transparență pe piețele financiare, făcând legătura dintre piețe, companii și autorități, reducând totodată riscul asociat acestora. De aceea, codul LEI dorește să răspundă la trei întrebări: „cine este cine?”, ”cine deține pe cine?” și ”cine deține ce?”.
Cine poate emite codul LEI?
Eliberarea codurilor LEI se face de către unitățile operaționale (LOU) acreditate de GLEIF – Global Legal Entity Identifier Foundation (Fundația pentru identificarea persoanelor juridice la nivel global), care reglementează emiterea de coduri LEI. În România, Depozitarul Central este singura unitate operațională acreditată de GLEIF să emită coduri LEI pentru entități juridice din România.
Valabilitatea codului LEI
Codul LEI este valabil timp de un an, fiind necesară reînnoirea lui anuală. În cazul în care nu se reînnoiește codul LEI, acesta devine inactiv până în momentul reînnoiri, timp în care clientul persoană juridică va avea contul de tranzacționare suspendat.
Documente necesare obținerii codului LEI
Pentru obținerea codului LEI este necesar un certificat constatator, nu mai vechi de 30 de zile.
Costuri aferente obținerii codului LEI
Operațiunea de obținere a codului LEI presupune două costuri:
- Cost de emitere a codului LEI – 733 lei (TVA inclus)
- Cost de reînnoire a codului LEI – 366,5 lei (TVA inclus)
Cum se poate obține codul LEI?
Codul LEI se poate obține și prin intermediul Goldring. Entitățile interesate de obținerea codului LEI sunt rugate să ia legătura cu persoana responsabilă la adresa de e-mail: [email protected]
Procesul este unul simplu, după transmiterea de către client a certificatului constatator, se încheie un contract de intermediere între părți, se emite factura proformă, iar după achitarea ei de către client și trimiterea dovezii de plată, codul LEI se emite în maximum 1 oră.