Apple a fost fondată în 1 aprilie 1976 de către doi tineri care și-au abandonat studiile, Steve Jobs și Steve Wozniak, și care au adus noii companii o viziune asupra schimbării modului în care oamenii percepeau calculatoarele. Aceștia doreau să facă calculatoare suficient de mici pentru ca oamenii să le aibă în casele lor sau la birouri. Pur și simplu, au dorit un calculator ușor de folosit. La 44 de ani distanță de când Apple a fost fondată într-un garaj, compania a reușit să atingă o capitalizare de piață de 2 trilioane de dolari, fiind prima din Statele Unite care reușește această performanță.
În prezent, produsele hardware ale companiei includ smartphone-ul iPhone, computerul tabletă iPad, computerul personal Mac, playerul media portabil iPod, ceasul inteligent Apple Watch, playerul media digital Apple TV, căștile wireless AirPods și boxa inteligentă HomePod. Software-ul Apple include sisteme de operare macOS, iOS, iPadOS, watchOS și tvOS, iTunes media player, browserul web Safari, identificatorul de muzică Shazam și suitele de creativitate și productivitate iLife și iWork, precum și aplicații profesionale ca Final Cut Pro , Logic Pro și Xcode. Serviciile sale online includ iTunes Store, iOS App Store, Mac App Store, Apple Music, Apple TV +, iMessage și iCloud. Alte servicii includ Apple Store, Genius Bar, AppleCare, Apple Pay, Apple Pay Cash și Apple Card.
Cât de mare este Apple? 8 statistici care vă răspund la întrebare:
- Apple a înregistrat în anul 2019 o cifră de afaceri mai mare decât Produsul Intern Brut al României, dar și a altor 141 de țări.
- În intervalul de timp 1-3 septembrie 2020, acțiunile Apple au înregistrat o corecție, iar compania a pierdut din capitalizarea totală aproximativ 228 miliarde de dolari, o sumă mai mare decât PIB-ul Croației, Serbiei, Sloveniei și Lituaniei la un loc.
- Dacă cineva ar primi câte 100 de dolari pentru fiecare secundă trăită, acestuia i-ar trebui aproximativ 633 de ani pentru a ajunge la valoarea de piață a companiei Apple
- Apple are la dispoziție numerar de 193 de miliarde de dolari, sumă cu care ar putea cumpăra cash companii precum Nike, McDonald’s, IBM sau Pepsi.
- În anul 2018, Apple a vândut 572,000 de iPhone-uri pe zi, în medie.
- Apple a câștigat peste 495,000 de dolari în fiecare minut în anul 2019.
- În anul 2011 s-au vândut 72 de milioane de iPhone-uri, a căror greutate totală este aproape egală cu cea a Turnului Eiffel.
- În ultimii 5 ani, acțiunile Apple au crescut cu aproximativ 300%, ajungând la o valoare de piață de aproximativ 2 trilioane de dolari
Apple este în prezent cea mai mare valoroasă companie americană, cu o capitalizare de piață ce se învârte în jurul valorii de 2 trilioane de dolari. De asemenea, afacerile Apple s-au ridicat la peste 260 de miliarde de dolari în anul 2019, fiind cea mai mare companie din sectorul tehnologic la nivel mondial. Este al treilea cel mai mare producător de telefoane mobile la nivel mondial, după Samsung și Huawei. În august 2018, Apple a devenit prima companie americană cotată la bursă evaluată la peste 1 trilion de dolari, iar după doar doi ani mai târziu, în august 2020, a devenit prima companie din SUA cu o capitalizare de 2 trilioane de dolari. Compania are 137.000 de angajați cu normă întreagă și operează 510 magazine cu amănuntul în 25 de țări, în anul 2020. În ianuarie 2020, peste 1,5 miliarde de produse Apple au fost utilizate în mod activ în întreaga lume. Așadar, Apple continuă să dețină o poziție dominantă, nu doar în piața de telefoane mobile, cât și economie.
Dorești să investești și tu în acțiunile Apple (AAPL) și să profiți de evoluțiile viitoare ale acesteia? Nimic mai simplu! Accesează: Signup
Claudiu Demian,
Analist Financiar Dep. Analiză și Strategii de piață
Surse:
https://en.wikipedia.org/wiki/List_of_countries_by_GDP_(nominal)
https://www.loc.gov/rr/business/businesshistory/April/apple.html
https://www.investing.com/equities/apple-computer-inc-income-statement
https://unsplash.com/photos/GulyvMt9UwI – imagine
https://www.factslides.com/s-Apple