Care sunt miliardarii români din 2021?

Anul recent încheiat marchează mărirea familiei de miliardari români, deoarece în 2021 România a avut 18 miliardari, cu o avere netă cumulată de 66 miliarde lei, respectiv cu peste 30 de miliarde de lei mai mult decât în 2021. În continuare vom vedea un top al celor mai bogați 10 români.

Pe locul I în topul celor mai bogați români, clasament realizat de Forbes România, se află Daniel Dines, co-fondatorul UiPath, cu o avere netă de 22,2 mld. lei. Acesta, alături de Marius Tîrcă, a pus bazele companiei în București, iar primul client a venit în 2014. Despre acest moment Daniel Dines a declarat, în cadrul unei emisiuni, că „A fost noroc, un moment excepțional pentru noi”. După 16 ani de la lansarea start-upului, în aprilie 2021, UiPath s-a listat pe cea mai mare piață de capital din lume, New York Stock Exchange sub simbolul bursier PATH.

Daniel Dines: „Am descoperit că există și investitori sofisticați, care vor să ducă un business înainte și caută antreprenori care pot face asta.”

Cel de-al doilea loc este ocupat de frații Dragoș și Andrei Pavăl, fondatorii Dedeman. În anul 2020, compania Dedeman a înregistrat un profit-record de 1,4 miliarde lei și o cifră de afaceri de 9 miliarde lei. În anul 2021, frații Pavăl au raportat o avere netă de 8,9 miliarde lei.

Pe locul 3 în topul realizat de Forbes este Ion Țiriac, care are o avere de 7,2 miliarde lei. Nu este o surpriză pentru nimeni, deoarece omul de afaceri este implicat în multiple domenii economice, precum investițiile, sportul, auto, imobiliarele etc.

Ion Stoica și Matei Zaharia sunt ocupanții locului 4, aceștia având o avere netă cumulată de 4,5 miliarde lei. Cei doi români sunt co-fondatorii Databricks, compania americană de software pentru întreprinderi care, în anul 2021, a avut venituri de 425 mil. dolari.

Pe locul 5 se află Anastasia Soare, fondatoarea Anastasia Beverly Hills, cu o avere de 2,5 miliarde de lei. Românca a înființat compania de produse cosmetice în anul 1997, iar în prezent are o avere netă estimată la 93 milioane dolari.

Revenind la afaceri autohtone, locul 6 este ocupat de Ștefan Vuza, fondatorul Chimcomplex. Acesta are o avere netă de 2,4 miliarde de lei. Recent, compania a trecut de pe Sistemul Multilateral de Tranzacționare pe Piața Reglementată a Bursei de Valori București, însuși fondatorul numind-o „un uriaș care încă doarme”.

Zoltan Teszari, cel care în 1994 a pus bazele DIGI Communications, are o avere netă de 2,1 miliarde lei. Compania operează în România, Ungaria, Italia și Spania, iar în anul 2017 s-a listat la Bursa de Valori București.

În anul 2001, în București, erau puse bazele Bitdefender, companie producătoare de soluții de securitate cibernetică. În prezent, soții Florin și Măriuca Talpeș au o avere de 2 miliarde de lei, iar compania are birouri în Europa, America de Nord, Australia și Asia. În luna decembrie a anului 2021, numele și logoul companiei au putut fi văzute la avanpremiera filmului Matrix. Compania nu este listată pe nicio piață de capital, însă fondatorii au spus în nenumărate rânduri, că acesta este un obiectiv important din viitorul companiei.

Ne apropiem de finalul topului, însă nu înainte de a menționa două nume importante din lumea imobiliarelor. Andrei Diaconescu și Victor Căpitanu, fondatorii One United Properties, ocupă cel de-al nouălea loc, cu o avere netă cumulată de 1,8 miliarde de lei. Cei doi au adus compania pe culmile succesului și nu plănuiesc să se oprească aici. One United Properties a fost înființată în 2007, iar în 2021 s-a listat la BVB sub simbolul ONE.

Ultimul, dar nu cel din urmă miliardar român din 2021, este Iulian Stanciu, Președinte Executiv al eMAG. Acesta a renunțat la funcția de CEO al companiei în martie 2021, însă a rămas în continuare implicat în strategia de dezvoltare alături de Tudor Manea, actualul CEO.

Așadar, în 2021 au fost cu 7 miliardari mai mult decât în 2020, iar Daniel Dines a ocupat locul I pentru al treilea an consecutiv. Putem observa că majoritatea companiilor menționate mai sus fie sunt listate la bursă, fie au în plan acest pas în viitor. De asemenea, miliardarii amintiți sunt investitori activi în piața de capital.

 

Tu ce mai aștepți?! Poți investi acum, simplu și rapid, cu ajutorul Goldring. Deschide-ți un cont de tranzacționare aici și poți investi atât intern, la BVB, cât și la bursele din afara României, în companii precum UiPath (NYSE: PATH).

Nu uita să te abonezi la Newsletterul Goldring, pentru a fi la curent cu tot ce mișcă în piața de capital!