Ce presupun investițiile în acțiuni?
Investiția în acțiuni reprezintă achiziția participației într-o companie. Investițiile sunt un joc al minții. În investiții trebuie să analizezi, să ai răbdare și să ai capacitatea de a privi în perspectivă. Este foarte important să faci mișcările corecte și să nu te grăbești.
A investi în acțiuni, asemenea altor investiții mari, presupune timp de gândire în prealabil și niște cunoștințe de bază. Printre acestea putem aminti: citirea situațiilor financiare, stabilirea unui preț pentru companiile în care vrei să investești, identificarea strategiilor companiilor și a competitivității acestora, urmărirea trendurilor.
Când te gândești să-ți achiziționezi un obiect mai costisitor, pune în balanță câți bani ai putea face investind suma pe care plănuiești să o dai pe un televizor sau pe un aparat electrocasnic. Exercițiul intelectual pe care îl faci s-ar putea să îți dezvăluie adevăratele oportunități ale lumii investițiilor.
Dacă alegi acțiunile potrivite în care să investești, poți să îți înmulțești investițiile considerabil. Ține minte, însă, că nu poți prezice întocmai mișcările pieței, deoarece sunt prea multe variabile și necunoscute. Așadar, concentrează-te pe ce deții și ignoră pe cât posibil zvonurile din cercurile investiționale. Astfel, în caz de reușită vei fi mulțumit de judecata proprie, însă, în situația în care suferi pierderi, nu va fi o altă persoană responsabilă și nu vei avea regrete că ai ascultat de altcineva.
Un element de care să ții cont când vine vorba de acțiuni este volatilitatea, deoarece piețele de capital tind să fie mai extreme pe termen scurt fie că vorbim de creșteri, fie că vorbim de scăderi. Un alt factor important este competitivitatea. Studiază piața, pentru a vedea ce șanse de reușită are compania în care vrei să investești. Unii investitori consideră poziția competitivă mai importantă decât informațiile din presă care influențează prețurile, decât calitatea managementului unei companii și chiar mai importantă decât situația economică. Cu cât poziția competitivă a unei companii este mai bună, cu atât mai mari vor fi beneficiile acționarilor.
Așadar, ce trebuie să ții minte este că atunci când investești nu trebuie să te bazezi pe zvonuri sau pe direcția generală a pieței de capital, ci pe poziția competitivă a unei companii. Piața de capital este vastă, companiile sunt multiple, deci scăderea uneia nu implică neapărat și scăderea altei companii. Noi te sfătuim să studiezi compania în care plănuiești să investești și asigură-te că are potențial de creștere în comparație cu alte companii similare. Cu cât te documentezi mai mult în ceea ce privește piața de capital și tranzacționarea acțiunilor, cu atât investițiile tale vor fi mai inteligente.
Citește articolele pe care ți le punem la dispoziție pentru a asimila cât mai multe informații, iar până te vei simți pregătit, poți testa contul DEMO.
Andreea Orosfoian