”Oare este momentul oportun să investesc acum?” aceasta este una dintre primele întrebări care se ivesc atunci când dorim să facem o investiție. Întrebarea este una pertinentă, mai ales în contextul actual al piețelor de capital care doboară noi recorduri, după o revenire spectaculoasă în ultimele 12 luni. De exemplu, indicele BET a depășit pentru prima dată pragul de 11.000 puncte, după o creștere de peste 14% de la începutul anului și un plus de aproximativ de 50% în ultimele 12 luni.
Unul dintre cei mai cunoscuți investitori și manageri de fonduri mutuale, Peter Lynch, spunea cândva că „Investitorii care se pregătesc pentru corecții sau încearcă să anticipeze corecțiile au pierdut mai mulți bani decât s-au pierdut în corecții.” Din această afirmație putem deduce că cel mai bun moment pentru investiții era ieri.
De ce ar trebui să investești cât mai curând posibil?
Cu cât începi mai devreme investițiile, cu atât câștigul potențial este mai mare, în principal datorită următoarelor două cauze:
- Analizând principalii indici reprezentativi piețelor de capital observăm cum acestea au o evoluție clar ascendentă, și chiar dacă în unii ani sunt înregistrate scăderi (crash-uri, corecții, recesiuni sau incertitudini), pe termen lung pierderile se recuperează întotdeauna.
- Puterea dobânzii compuse. A opta minune a lumii, cum o descria fizicianul Albert Einstein, este dobânda la dobândă. Atunci când alegem să reinvestim sumele câștigate, pe lângă capitalul investit și aceste câștiguri vor realiza noi profituri.
Investiții la maxime vs. Investiții la minime
Teoria spune că maximizarea profiturilor se realizează prin cumpărarea la prețul minim și vânzarea la prețul maxim, pare ușor de realizat, dar în realitate mișcările burselor provoacă sentimente puternice în rândul investitorilor care, de multe ori ghidați de aceste sentimente, iau decizii inspirate sau mai puțin inspirate. Când piețele sunt în scădere majoritatea investitorilor se panichează, iar atunci când piețele cresc mulți devin lacomi. Aceste sentimente îi împing de cele mai multe ori spre de decizii neprofitabile.
Este aproape imposibilă atingerea prețurilor minime și maxime pe burse și nu ar trebui să fie acesta scopul investiției tale. Celebra bancă de investiții JP Morgan a realizat un studiu privind posibilele randamente realizate de investitori dacă își deschideau o poziție în piață la niveluri minime, respectiv la niveluri maxime. Potrivit studiului[1] JP Morgan, dacă ai fi investit în indicele S&P 500 în zilele în care a închis la noi maxime ai fi realizat randamente mai bune decât în cazul în care ai fi investit în oricare altă zi. Studiul a analizat randamentele obținute pe o perioadă de 1, 3 și 5 ani.
Unii ar putea spune că investind la niveluri minime pot fi obținute randamente mai mari, decât atunci când investim la niveluri maxime. Ipoteza este respinsă de studiul JP Morgan, care a analizat și randamentele potențiale în cazul în care cineva ar fi intrat în piață la prețurile minime, iar spre surprinderea tuturor, pe o perioadă de 5 ani, randamentele obținute ar fi mai mici decât investiția la niveluri maxime.
Bursa este locul de întâlnire a cererii și a ofertei, cererea de capital din partea companiilor care au nevoie de finanțare și oferta de capital a celor care dețin un surplus de capital. Scopul bursei este alocarea eficientă a resurselor deținute, respectiv investirea în companii care au capacitatea de a multiplica suma investită. Prețul unui instrument se formează pe baza cererii și a ofertei, pe termen scurt prețul poate avea fluctuații, pozitive sau negative, dar pe termen lung prețurile tind să se aprecieze. Din ce cauză? Economia globală este în continuă dezvoltare, inovația, progresul tehnologic și creșterea productivității duc la creșterea profitabilității companiilor de la un an la altul, prin acesta putând crește randamentele oferite investitorilor.
Modalități de protecție dacă investim la maxime
Mai sus am văzut că cel mai bun moment pentru investiții este acum. Capitalul tău însă poate fi protejat, pentru o protecție suplimentară trebuie să ai în vedere următoarele:
- Investițiile se fac pe termen lung
Cu cât perioada investiției crește, riscul de a pierde banii scade. Un studiu realizat de Blackrock[1] prezintă cum investiția noastră pe timp de o lună are riscul de a genera pierderi în 38% din cazuri, în timp ce investind pe o perioadă de 15 ani, riscul scade la 0,2%.
- Pentru a beneficia la maxim de câștigurile oferite de bursă trebuie să fii tot timpul în piață
Un alt studiu realizat de JP Morgan relevă faptul în ultimii 20 de ani, 70% din cele mai bune zile ale indicelui S&P 500 au avut loc în termen de 14 zile de cele mai slabe. La cea mai recentă corecție, a doua cea mai slabă zi din an, 12 martie 2021 a fost imediat urmat de a doua cea mai bună zi din an. Studiul mai relevă faptul că dacă ai fi investit în indicele S&P 500, în perioada 2 ianuarie 2001 și 31 decembrie 2020, perioadă care înglobează atât criza financiară din 2007-2008, cât și pandemia din 2020 ai fi obținut un randament anual de 7,47%, în timp ce dacă ai fi ratat cele mai bune 10 zile, ai fi obținut un randament anualizat de 3,35%.
- Investiții recurente
Indiferent dacă începi să investești în timpul unei recesiuni sau când bursele „zburdă”, investițiile recurente, la intervale prestabilite și fără să ți cont de trendul pieței, sunt o modalitate eficientă de reduce riscul de a investi la momentul nepotrivit.
- Diversificare
Unul din pilonii oricărei strategii de investiții trebuie să fie diversificarea. Prin diversificare creștem protecția capitalului investit. Este de preferat o diversificare între mai multe clase de active, dar și o diversificare în interiorul unei clase de active. De exemplu, în cazul acțiunilor putem alege companii din industrii diferite, care nu evoluează corelat în diferite cicluri economice. Pe lângă diversificarea între mai multe clase de active, putem considera și o diversificare geografică și valutară pentru a maximiza protejarea capitalului împotriva volatilității.
- Informează-te înaintea oricărei investiții
Este datoria fiecărui investitor să se documenteze și să se informeze înainte să investească. Warren Buffet recomandă investițiile în companii a căror activitate o putem înțelege și suntem confortabili să fim investitori în acea companie pe o perioadă lungă de timp.
- Obiectivul, strategia investițională și toleranța la risc
Înainte de a porni la drum trebuie stabilite obiectivele, strategia investițională și toleranța la risc . Care este durata investiției? Care sunt randamentele urmărite, dar și riscurile asumate pentru atingerea acelor obiective? Ce vei face cu câștigurile realizate? Toate sunt întrebări importante, care au nevoie de un răspuns înainte de a investi.
Pe termen lung piețele tind să se aprecieze, dar aceasta nu este o garanție că același trend vor avea și investițiile viitoare. Pentru ca investițiile tale să înregistreze randamente pozitive, este important să fii informat. În acest sens, prin abonarea la newsletter-ul Goldring vei primi zilnic cele mai relevante informații care influențează piețele de capital și ultimele analize tehnice sau fundamentale realizate de echipa noastră. De asemenea, prin platformele de tranzacționare ale Goldring vei fi mereu la curent cu ultimele noutăți și știri publicate de emitenții din portofoliul tău de investiții, atât la Bursa de Valori București, cât și pe piețele internaționale.
Valorifică informațiile și multiplică-ți capitalul deținut prin deschiderea unui cont de tranzacționare AICI.
György Demeter,
Broker Goldring
[1] www.forbes.com
[1] www.forbes.com