Bonitatea financiară este aprecierea dată unui agent economic în momentul în care acesta solicită un credit de la o bancă. De asemenea, are un rol important în obținerea încrederii și a sprijinului instituțiilor financiare, dar și în consolidarea relațiilor cu partenerii de afaceri.
Banca comercială evaluează agenții prin prisma indicatorilor economici cum ar fi: cifra de afacere, rata profitului net, rata lichidității globale, rata solvabilității generale, profitul brut/net. În același timp, sunt apreciați și în funcție de indicatorii de calitate, precum planul de afacere și potențialul economic al acestuia, istoricul de creditare și istoricul relației cu banca și experiența managerială.
Așadar, pe lângă evaluarea financiară a societății, se evaluează și încrederea companiei. Astfel, există un impact puternic în acordarea sau neacordarea creditului.
Unul dintre indicatorii folosiți pentru a determina bonitatea unui client este gradul de insolvență.
Nivelul de solvabilitate al clientului prezintă gradul de risc individual al băncii, asociat cu emiterea unui anumit împrumut unui client.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds