Săptămâna trecută a fost una istorică pentru piețele petroliere, după ce luni prețul contractelor futures West Texas Intermediate (WTI), cu livrare în luna Mai au trecut pentru prima dată în teritoriul negativ, atingând la sfârșitul ședinței un minim de -37,63$/baril, ceea ce înseamnă că investitorii și producătorii au fost nevoiți să plătească pentru a ieși din pozițiile buy pe contractele de petrol, poziții ce ar fi presupus la scadență intrarea în posesia petrolului cumparat prin aceste contracte. Dintre toate evoluțiile economice imprevizibile de pe piețele financiare, care au avut loc de la debutul pandemiei globale, prăbușirea cotațiilor petrolului este, fără îndoială cea mai spectaculoasă.
Ce a cauzat însă această scădere?
O combinație între criza COVID, dezechilibrul dintre cerere și ofertă la nivel mondial, un acord OPEC inadecvat, deficiențele spațiilor de stocare din SUA și speculanții, care doresc să își vândă contractele din mai, a creat condițiile perfecte pentru deprecierea substanțială a WTI. Referința globală a petrolului Brent, care a închis ziua în scădere cu 8% la 25,95 dolari pe baril, nu împărtășește vulnerabilitatea WTI la problemele de stocare și a fost astfel scutită de dezastrul total. Acest lucru se datorează faptului că petrolul vândut la referința indicelui Brent poate fi pus cu ușurință pe nave și trimis în zone cu o cerere mai mare, în timp ce rezervoarele de depozitare din Cushing, Oklahoma și din Texas și Louisiana vor fi completate până în luna Mai. Aceasta este cea mai mare desincronizare din istorie a celor doi indici de referință.
Cauzele au fost multiple și s-au propagat în lanț. Izbucnirea pandemiei COVID-19 a obligat conducerile celor mai mari economii din lume să declare stare de urgență și măsuri de carantină, astfel unele industrii au încetinit producția sau chiar au fost nevoite să intre în pauză, companiile aeronautice au redus substanțial activitatea și consumul uzual al populației a scăzut din cauza măsurilor de autoizolare.
Consumul de petrol a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani în luna Aprilie și a condus la un dezechilibru semnificativ între cerere și ofertă, în condițiile în care producția din Februarie-Martie atingea maxime istorice, iar tensiunile în creștere dintre Rusia și Arabia Saudită au împiedicat reducerea din timp a producției. În cele din urmă statele membre ale OPEC+ au ajuns la un acord pentru reducerea producției cu 10 mil. de barili pe zi, considerată de analiști ca fiind insuficientă, aceștia estimând o scădere a cererii de 30-35 mil. de barili pe zi.
Punctele de livrare pentru petrolul WTI se află la Cushing, Oklahoma. Odată cu evaporarea cererii, stocurile de la Cushing au crescut. În Martie și Aprilie au urcat cu 60%, până la aproape 60 de milioane de barili, dintr-o capacitate totală de 76 de milioane, cu restul spațiului rezervat pentru livrările în curs.
Așadar, luni, ziua crucială și penultima zi de tranzacționare a contractului WTI din luna mai, au fost puțini comercianți capabili sau dispuși să cumpere livrări fizice, ceea ce a condus la o diferență majoră între vânzătorii și cumpărătorii acestor contracte, tranzacționarea fiind chiar oprită pentru o oră din cauza lipsei ordinelor de cumpărare din piață. Toate acestea au rezultat în prăbușirea prețului la un minim istoric de minus 40 de dolari pe baril, înainte de a reveni ușor la închidere. Investitorii au fost nevoiți astfel să plătească pentru a ieși din posesia contractelor de tip buy a petrolului, ceea ce a generat un nou val de vânzări marți, contractul WTI din luna iunie, scăzând cu 68%, până la un nivel de doar 6,50 dolari, iar futures-ul Brent s-a prăbușit la minimul ultimilor 20 de ani de 15,98 dolari.
Sfârșitul săptămânii a adus, însă aprecieri pe produsele petroliere, contractul WTI din luna iunie, închizând săptămâna la prețul de 17 dolari pe baril, în timp ce Brent s-a apreciat până la prețul de 21,44 dolari pe baril. Creșterile cotațiilor pot fi însă doar rezultatul activității speculatorilor, avertizează analiștii, situația fundamentală a petrolului fiind în continuare una delicată. Cu majoritatea statelor încă în stare de urgență, consumul de petrol este în continuare la un nivel foarte scăzut, iar spațiile de depozitare sunt tot mai puține, astfel o trecere în teritoriul negativ al cotațiilor contractelor WTI din luna iunie este în continuare o posibilitate.