Anuitatea reprezintă o sumă de bani depusă la intervale egale. Ca urmare a acestei depuneri către o instituție financiară se primește o dobândă.
Anuitatea poate fi definită în funcție de plata lunară depusă (anuitate cu rată fixă sau variabilă) și din punctul de vedere al perioadei de rambursare (anuitate viageră, anuitate temporară, anuitate perpetuă).
Diferența dintre anuitatea cu rată fixa și cea cu rată variabilă este faptul că, pentru cea fixă suma de bani este invariabilă pe toată perioada de plată, în schimb pentru cea variabilă suma de bani primită poate să difere în funcție de rezultatul financiar obținut în urma investițiilor în care sunt plasați banii de către instituția financiară.
Anuitatea poate fi clasificată: după momentul efectuării plății (poate fi de amortizare și se plătește sfârșitul anului) și anuitate de depunere (este plătită la începutul anului).
Anuitatea este utilizată pentru a asigura deponenților un flux monetar stabil în anii în care urmează să se retragă din activitate sau să se pensioneze. Modul de funcționare este similar celui unui depozit bancar, sumele obținute sunt folosite de instituțiile financiare pentru a acorda împrumuturi, astfel din profiturile generate se plătesc dobânzile deponenților.
< Vezi alți termeni bursieri
Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.
This will close in 0 seconds