Probabil că unii dintre voi v-ați pus această întrebare: Dacă am o sumă de bani strânși deoparte, ar trebui să îmi deschid o afacere sau să îi investesc în una? Este o întrebare foarte bună, iar cei care își pun această întrebare pot fi considerați cu un pas înaintea celorlalți, tocmai pentru că au fost suficient de deschiși la minte pentru a încerca să găsească soluția cea mai potrivită.
“Dacă devin om de afaceri, am libertatea pe care o vreau.”
Probabil prima „capcană” în vederea unei alegeri. Orice afacere nou-înființată necesită mult timp alocat pentru crearea unei clientele, a unei echipe de încredere care să acționeze cu aceeași ambiție pe care o ai tu (efortul acestora necesitând a fi compensat, chiar dacă obiectivele nu au fost atinse) și mai ales o finanțare destul de stabilă. O afacere presupune multa perseverență, multă hotărâre, o dorință arzătoare, un plan foarte bine pus la punct și cel mai important lucru, o idee excepțională, după cum spune și renumitul autor Napoleon Hill. Același Napoleon Hill este de părere că lipsa unui serviciu sau a unui produs care să facă diferența pe piață, a unui produs nou auzit de oameni sau inexistent încă și care să poată rezolva o problemă mare a omenirii. Din păcate, în ziua de astăzi este greu a realiza acest lucru, tocmai pentru că au apărut pe piață multe societăți care controlează marile genii în tehnologie și inovație, lucru care le face să simtă din ce în ce mai puțin concurența, chiar și a companiilor existente de sute de ani. Nu mai vorbim de un start-up care ar necesita atât un capital considerabil, cât și niște Minți Supreme, cum același Napoleon Hill spune, adică o echipă care să poată face față companiilor precum Google, Facebook, sau multe altele, lideri în fiecare domeniu de activitate.
Dacă nu îi poți învinge, alătură-te lor
De ce să încerc să creez noul Microsoft, când acesta există deja. Mai mult, oferă posibilitatea tuturor de a investi în ei și astfel, de a deveni acționari. Adică întreg consiliul de administrație și marii CEO ai lumii sunt sub subordinea ta și muncesc zi de zi alături de cei mai pregătiți oameni din domeniu pentru a-ți aduce profituri din ce în ce mai consistente. De fapt, acesta reprezintă primul avantaj major pe care orice investitor îl are – de a investi în societăți mari, lideri de piață, conduse de oameni cu zeci de ani de experiență și urmăriți de milioane de alți oameni. De exemplu, crezi că mașinile electrice reprezintă viitorul acestei lumi, Elon Musk este probabil cel mai tare antreprenor al lumii iar compania Tesla deja a câștigat teren în piață? Acțiunea companiei este pe bursă, și oricine poate investi în ea. De ce “să te lupți” cu Elon Musk când îl poți avea ca și un asociat-angajat?
“Bursa e riscantă”
Orice câștig (chiar și orice acțiune în general) dorit în lumea aceasta vine cu un risc. Să ne gândim puțin.. e mai riscant să investesc sau să îmi deschid o afacere? Riscul nu se poate elimina, însă se poate diminua prin diversificare. Dacă ai un business care din cauza unei crize cauzate de noul coronavirus (de exemplu) nu mai funcționează, ai posibilitatea de a-l vinde în mai puțin de 5 minute? Răspunsul este categoric NU! Însă dacă ai investit într-o companie pe bursă, iar aceasta începe să aibă rezultate din ce în ce mai slabe, cu câteva click-uri ai vândut participațiile pe care le deții și te poți reorienta într-un termen foarte scurt. Până la urmă, economia din ziua de astăzi este despre viteza de schimbare și ușurința de a te adapta acestor schimbări.
„Bursa nu te face bogat”
Probabil că bursa nu produce averi uriașe precum cei mai bogați oameni ai lumii le au, dar de asemenea există și o listă lungă de start-up-uri care nu au reușit să prindă nici măcar un an de activitate. Iar până la urma, în cazul ambelor variante, averile se acumulează în timp, câștigul peste noapte fiind neexistent, sau prea puțin probabil a se întâmpla.
Trebuie aici să precizăm și prezența unui investitor pe lista celor mai bogați oameni ai lumii, Warren Buffett. Majoritatea au auzit despre el, fiind al treilea cel mai bogat om al lumii, avere făcută din investiții și care a întrecut majoritatea antreprenorilor lumii, semn că SE POATE. Trebuie doar să te perfecționezi în ceea ce vrei să faci și să crezi că SE POATE.
Până și marii antreprenori au devenit investitori
Marii antreprenori ai lumii sunt și ei investitori. Majoritatea și-au listat companiile pe bursă, tocmai pentru că știu faptul că pe bursă se află adevăratele business-uri de succes.
Concluzia este a fiecăruia
Bineînțeles fiecare decide ceea ce consideră că este mai potrivit pentru el, iar acest lucru reprezintă libertatea de decizie pentru care strămoșii noștri au luptat cu zeci sau sute de ani în urmă.
Cum spunea Anna Roosevelt, “Învață din greșelile altora, nu poți trăi destul pentru a le face pe toate”.
Doriți să deveniți investitor pe Bursa de Valori București sau alte piețe internaționale?
Nimic mai simplu: https://www.goldring.ro/signup
(sursa: wikipedia.org, forbes.com, gomag.ro,entrepreneurmindz.com)