Dacă nu faci parte din categoria persoanelor privilegiate, care obțin pensii cu status „special”, probabil ai început să te gândești serios la viitorul tău și la siguranța ta financiară și ai pus un ban deoparte în fiecare lună. Dacă nu ai făcut încă asta sau consideri că nu reușești să rămâi cu ceva la final de lună, îți voi prezenta mai întâi, pe scurt, realitatea în care trăim și abia apoi vom vorbi despre economii.
După revoluție, populația României a avut un trend descendent din punct de vedere demografic De la 22,7 milioane de locuitori în 1992, am ajuns în 2019 la aproximativ 19,4 milioane, tendință accentuată și de intrarea în Uniunea Europeană. Conform Institutului Național de Statistică, în 2030 populația României va fi de aproximativ 17-18 milioane de locuitori, iar în 2060 va ajunge undeva între 11-16 milioane de locuitori.[1] Tot în 2030 va ajunge la vârsta pensionării generația „decrețeilor”, cei care contribuie încă masiv la bugetul de pensii. În tot acest timp tinerii emigrează într-un număr tot mai mare spre țări dezvoltate, care le pot oferi o viață mai bună. Peste 3 milioane de români, cu vârsta cuprinsă între 15 și 64 de ani au domiciliul în Uniunea Europeană, fiind cea mai mare comunitate de europeni care trăiesc în afara granițelor țării natale.[2] Acest număr crește odată ce îi includem și pe cei plecați la muncă fără a-și schimba reședința sau pe cei din spațiul european de liber schimb. Aflându-ne în continuare la coada clasamentelor europene, în ceea ce privește educația, sănătatea, investițiile în infrastructură și fiind fruntași la corupție și risc de sărăcie, nu ne putem aștepta ca trendul de emigrare să se schimbe. În aceste condiții, sistemul public de pensii, acel pilon I, nu este sustenabil nici măcar pe termen mediu-scurt și va fi o povară pentru populația activă, indiferent de forma prin care politicul va acoperi aceste cheltuieli. Pilonul II se află într-un continuu pericol de naționalizare, fiind o idee împărtășită și de către academicienii României. O pensie privată reprezintă pentru cei mai mulți dintre noi o mică oază de speranță, însă cei tineri mai au până la pensionare și în tot acest timp au nevoie de un cămin, de resurse pentru a-și întemeia o familie și pentru a le oferi copiilor o educație adecvată.
Aceasta fiind realitatea, nu se pune problema dacă ar trebui să economisești, nici măcar cât ar trebui să economisești. Important este să înțelegi că este esențial să pui deoparte, puțin câte puțin în fiecare lună, indiferent de evoluția veniturilor tale. Însă, doar să economisești nu este suficient și nu este necesar să studiezi ani de zile pentru a obține o diplomă în economie ca să realizezi acest lucru. Dacă îți ții economiile la saltea, există riscul să fie mâncate de molii și când vei avea mai mare nevoie de ele nu vor mai avea valoare. Dacă alegi să-ți pui banii într-un cont la bancă, vor fi expuși la o altă molie, mult mai periculoasă, numită inflație, adică rata de creștere a prețurilor într-un an. Această molie îți atacă nu numai economiile, ci și randamentele, din acest motiv economiștii vorbesc despre valoare nominală și valoare reală. Pe scurt dacă ai un depozit cu randament de 3% și rata inflației este de 5%, în valori reale ai pierdut în anul respectiv 2% din suma inițială, iar randamentul de 3% este doar o iluzie a unui câștig. Același raționament se poate aplica și în cazul creșterilor salariale. Asta înseamnă că trebuie să obții un randament superior inflației, pentru a-ți crește într-adevăr bunăstarea.
Un randament superior inflației se poate obține din investiții cu un grad de risc ușor mai ridicat, care să îți ofere un randament mai bun. Poți apela la investiții imobiliare, însă acestea necesită o sumă inițială foarte mare. Dacă nu dispui de ea, nu îți recomand să te împrumuți decât după o analiză foarte atentă a pieței și a capacității tale de plată. O alternativă mult mai accesibilă din toate punctele de vedere este piața de capital, unde există o sumedenie de instrumente, adecvate pentru fiecare dintre noi. Acțiunile pot fi luate în considerare, însă chiar dacă oferă un randament bun sunt și puțin mai riscante, iar perioadele cu o volatilitate ridicată îți pot da unele palpitații. Pentru a diviza riscul, o mică parte din bani pot fi plasați în acțiuni la companii solide din punct de vedere financiar și economic, care îți vor plăti dividende anual, iar pe termen lung vor crește în valoare. Restul banilor pot fi investiți în obligațiuni. Obligațiunea nu este altceva decât un contract de împrumut, între o entitate (o companie, un municipiu sau un guvern) și un investitor, prin care cel din urmă împrumută o sumă de bani (principal), pe o anumită perioadă de timp și la o anumită dobândă anuală. Plata dobânzii poate fi făcută anual, semestrial sau trimestrial, iar la scadența împrumutului investitorul primește înapoi suma împrumutată.
Desigur, obligațiunea listată pe piața de capital poate fi tranzacționată între diferiți investitori. Dacă ai nevoie de acele fonduri investite, ai posibilitatea de a vinde obligațiunile către un alt investitor, la un anumit preț, exprimat în procent din valoarea nominală a unei obligațiuni. Pentru perioada în care ai fost titularul obligațiunilor, de la data ultimei plăți a cuponului până la data la care le-ai vândut, vei primi restul de dobândă, pe care ești îndreptățit să o primești. Prețul este influențat de mai mulți factori, pe lângă cei legați de cerere și ofertă, mai sunt perioada rămasă până la scadență, specificațiile altor obligațiuni similare, condițiile economice etc.
De ce sunt obligațiunile ideale pentru a te proteja de molii? Pentru că îți oferă un randament constant, cunoscut din timp, nu sunt supuse fluctuaților mai mari de valoare cum este cazul acțiunilor și chiar dacă ar fi, acestea nu te afectează decât dacă dorești să vinzi obligațiunea. Dacă o păstrezi până la maturitate vei primi aceeași sumă investită. Și cel mai important aspect este faptul că, atunci când o companie decide să se împrumute prin obligațiuni, la stabilirea dobânzii acestora este nevoită să aibă în vedere rata inflației. Altminteri investitorii nu vor considera oportună investiția, iar compania nu va reuși să își atragă sumele de care are nevoie. Atunci când alegi să cumperi o obligațiune, studiază cu atenție rezultatele financiare ale emitentului și capacitatea acestuia de rambursare a împrumutului obligatar și a dobânzilor aferente.
În acest moment sunt listate la Bursa de Valori București obligațiuni ale Ministerului de Finanțe, ale Municipiului București, Unicredit Bank, Idea Bank, Patria Bank, BCR, Vivre Deco, Elefant Online, Grup Șapte, Golden Foods, etc. Lista completă o poți consulta aici. Există multe companii interesate de finanțarea prin obligațiuni. Cu ajutorul informațiilor primite de la un broker vei reuși să identifici obligațiunile potrivite pentru tine și să investești în ele. Nu uita să îl informezi cu privire la disponibilitatea ta de a participa la plasamente private – oferta inițială de emitere a obligațiunilor adresată unui număr restrâns de investitori, efectuată anterior listării acesteia. Acest lucru îți va permite, fie să le achiziționezi la valoarea nominală și ulterior listării vei putea obține profituri prin vânzarea acestora la un preț superior, fie să profiți pe deplin de oportunitatea deținerii lor, pe întreaga durată a acestora.
Vultur Andrei-Gabriel,
Administrator de risc Goldring
[1] Proiectarea populație României în profil teritorial la orizontul anului 2060, Institutul Național de Statistică, România 2017
[2] https://www.digi24.ro/stiri/externe/ue/romania-tara-cu-cei-mai-multi-emigranti-in-uniunea-europeana-1227448