Strategii de tranzacționare a dividendelor

Salut tuturor! În articolul de astăzi vom discuta despre dividende, strategii de tranzacționare ale acestora și despre cum putem beneficia de ele.

Ce este un dividend?

Dividendul reprezintă suma pe care un acționar o primește din profiturile realizate de o companie la care acesta deține acțiuni. Pentru a fi eligibil pentru dividend, trebuie să deții/cumperi acțiunea înainte de data de Ex-dividendului.

Există 3 date pe care trebuie să le ai în vedere referitoare la dividende:

  • Data Ex-dividend (acțiunea trebuie achiziționată până la această dată)
  • Data de înregistrare (data la care trebuie să deții deja acțiunea pentru a putea beneficia de dividend)
  • Data plății (data la care vei primi dividendul)

Dacă compania X a anunțat acționarii săi că va începe procesul de acordare a dividendelor cu data de înregistrare 3 august și data plății 25 august 2021, atunci data Ex-dividendului va fi în 2 august 2021. Pentru a putea primi aceste dividende, trebuie să cumperi acțiuni până în data de 1 august 2021 (inclusiv). Acțiunile vor fi înregistrate sub numele tău după două zile (aceasta va fi data de înregistrare, respectiv data decontării tranzacției) și din acest motiv ele trebuie cumpărate până la data Ex-dividendului. Deci, în acest caz, dacă cumperi acțiunea înainte sau în data de 1 august 2021, vei primi dividendele cuvenite la data plății, adică în data de 25 august 2021.

Acum că ideea de dividend este clară, putem începe discuția despre strategiile de tranzacționare.

În general, prețul acțiunii scade cu o sumă echivalentă randamentului dividendelor, însă acest lucru nu se întâmplă mereu.

Exemplu: O companie X a anunțat că va oferi dividend 2$ per acțiune. Trebuie să iei în calcul faptul că până la data Ex-dividendului prețul poate scădea cel mai probabil cu 2$, dacă nu există alte informații care să aibă un impact mai mare asupra prețului .

Cum poți obține profit din dividende?

  1. Dacă acțiunea este într-un trend ascendent, există o șansă mare ca prețul să nu scadă în ziua Ex-dividendului și chiar dacă va scădea, cel mai probabil își va reveni și va crește destul de mult, astfel că tu vei obține profit din tranzacție, dar și bani suplimentari din dividend.
  2. Dacă acțiunea este într-un trend descendent, ai putea lua în calcul vânzarea în lipsă pentru a profita de scăderea prețului din data ex-dividend.
  3. Atunci când primești dividendul, această sumă este deja impozitată. Deci când o companie anunță că va oferi dividend brut în valoare de 2$, tu vei primi mai puțin de 2$, pentru că impozitul aferent va fi reținut la sursă. O tranzacție în pierdere îți poate reduce profitul anul, dar, în același timp, vei recupera o parte din dividendele încasate.

Aici veți găsi câte un calendar cu dividende ale companiilor listate pe Nasdaq, NYSE și BVB

 

Investiți inteligent,

Ahmad Sunbol