În prezent, există un decalaj semnificativ între ceea ce este disponibil și ceea ce este nevoie în ceea ce privește tranziția energetică. Termenul de bază în acest subiect este finanțarea sustenabilă.
Finanțarea sustenabilă joacă un rol important în ceea ce privește tranziția energetică și inovația în acest segment. Cererea globală de energie este așteptată să crească în viitor, într-un mod sustenabil, prin reducerea emisiilor infrastructurii din prezent, iar acest proces presupune trilioane de dolari sub formă de investiții.
Pandemia de coronavirus a avut un impact semnificativ asupra producției de energie și nu numai. Sursele regenerabile au devenit din ce în ce mai importante în urma schimbărilor legate de producția de energie dar și de schimbarea comportamentului consumatorilor în această perioadă. Dacă economia va continua să sufere în urma pandemiei, există riscul ca decalajul amintit mai sus, care este estimat la sute de miliarde de dolari, să se extindă, atâta timp cât investițiile sectorului privat sunt restrânse iar bugetele naționale vor fi limitate. Pentru 2020, Agenția Internațională a Energiei (IEA) estimează cea mai amplă scădere a investițiilor globale în energie, respectiv 20% față de anul trecut. Din aceste motive, nevoia de capital pentru investiții în acest domeniu este probabil mai mare ca niciodată. Totodată, este nevoie de politici de susținere și cadre legislative pentru acest domeniu dar și de instrumente de finanțare sustenabile pentru a atrage capital.
Analiști evidențiază patru instrumente care ar putea fi folosite pentru atragerea de capital în vederea finanțării sustenabile a domeniului energiei:
- Finanțe îmbinate (blended finance)
Finanțele îmbinate sunt un factor important pentru accelerarea atragerii de capital pentru energia sustenabilă. Acestea reprezintă o combinație între finanțare comercială (din partea investitorilor) și finanțare concesională (din partea partenerilor de dezvoltare). O combinație strategică între finanțare și fonduri filantropice încurajează injecțiile de capital privat în economiile emergente, reduce riscurile și ajută la obținerea unor costuri reduse. Prin intermediul ”blended finance” s-au atras 140 miliarde dolari, îndeplinindu-se Obiectivele de Dezvoltare Sustenabilă (SDG) în economiile emergente iar aproape o treime din suma atrasă prin intermediul ”blended finance” în 2018 a fost pentru SDG 7 – ”Energie verde și accesibilă”.
- Obligațiuni ”verzi” (Green bonds)
Obligațiunile verzi reprezintă un concept relativ nou. Acestea sunt instrumente financiare emise de companii sau instituții care contribuie la sustenabilitate și climă, în general. De regulă, acestea oferă un venit fix. Această metodă de finanțare apare tot mai mult în atenția investitorilor. În 2018, aproape 521 miliarde dolari au fost atrași prin emiterea de obligațiuni verzi, de către guverne sau instituții, ajutând această piață să atingă o valoare totală de 1,45 trilioane dolari.
- Mecanismul de garantare
Ca orice alt proiect de infrastructură, proiectele de energie verde trebuie să fie garantabile. De cele mai multe ori, este nevoie de garanții pentru a putea atrage finanțare, mai ales în cazul proiectelor din tehnologii sau piețe care nu sunt încă dezvoltate. În multe țări, guvernele oferă garanții pentru proiecte de acest tip. Aceste garanții sunt oferite de regulă de un terț, sub formă de hedge împotriva unor pierderi generate de proiect.
- Asigurări
În toată această tranziție energetică, companiile de asigurări pot juca un rol foarte important, acoperind riscurile inerente ale unui proiect și creând astfel acces mai ușor pentru finanțare. Marile companii de asigurări nu numai că s-au angajat în acest mecanism de tranziție energetică, dar au și contribuit cu succes deja la implementarea unor proiecte.
Accesul la energie sustenabilă este imperios necesar pentru dezvoltarea economică și socială, iar energia verde oferă o soluție viabilă și accesibilă. Pentru a atrage finanțare pentru aceste proiecte, este nevoie de reducerea decalajului ce apare în tot acest ecosistem. Toate părțile interesate, de la legiuitori și până la dezvoltatorii de proiecte dar și investitori, ar trebui să contribuie la găsirea unor soluții pentru atragerea de finanțare și în final, la accelerarea acestei tranziții către energia verde.
Antonio Oroian,
Broker Goldring
Sursa: weforum.org