TOP 5 dețineri ale lui Warren Buffett

Warren Buffett este cel mai renumit investitor al tuturor timpurilor, strategia acestuia transformându-l în al patrulea cel mai bogat om al planetei. A cumpărat prima lui acțiune pe când avea 11 ani, încă de tânăr dezvoltând un spirit antreprenorial. Deși a reușit timp de zeci de ani să ofere investitorilor randamente peste cele ale pieței, inspirația acestuia a fost pusă la îndoială odată cu apariția crizei provocate de COVID-19, deoarece portofoliul lui a avut mult de suferit datorită industriilor în care acesta deține ponderi semnificative, precum cel financiar sau transporturi aeriene. După un prim trimestru dezamăgitor, revenirile cotațiilor acțiunilor deținute de acesta, conduse de către Apple, l-au readus pe linia de plutire.

Ce expuneri semnificative are Berkshire Hathaway, compania controlată de Warren Buffett?

  1. Apple Inc.

Cu o pondere semnificativă în portofoliul Berkshire Hathaway (peste 40% din total), fiind și cea mai mare deținere a acesteia, acțiunile Apple au înregistrat o creștere de 49% de la începutul anului 2020, fiind una dintre cele mai performante cotații de pe Bursa americană. Apple este unul din cei 5 mari jucători din tehnologie alături de Amazon, Google, Microsoft și Facebook, fiind cea mai valoroasă companie din această listă, având o capitalizare de piață de aproximativ 1.87 trilioane de dolari. În trimestrul al doilea al acestui an, compania a înregistrat venituri de 59.69 mld. dolari, peste așteptările analiștilor de 52.25 mld. dolari și cu 11% mai mari decât cel realizat cu un an în urmă.

  1. Bank of America Corp.

Interesul lui Buffett pentru această companie a început în 2011, atunci când a ajutat la consolidarea finanțelor firmei, în urma colapsului economic din 2008. Bank of America este a doua cea mai mare bancă din Statele Unite, cu active de peste 2 trilioane de dolari. Banca a raportat un profit net de 3.5 mld. dolari, respectiv 0.37 dolari pe acțiune (peste cel estimat de către analiști de 0.27 dolari). Divizia de tranzacționare a Bank of America a contribuit la compensarea impactului cauzat de pandemia Covid-19, deși rezultatele de tranzacționare ale firmei au fost mai puțin vizibile decât a rivalilor JPMorgan Chase și Goldman Sachs.

  1. Coca Cola Co.

Warren Buffett a făcut o afirmație cum că acesta bea până la cinci cutii de Coca-Cola pe zi. Dacă în copilărie, acesta vindea Coca-Cola din ușă în ușă, pentru a câștiga bani, în prezent Buffett este unul dintre cei mai mari acționari ai companiei. Ce a avut Coca-Cola special, comparativ cu alte companii? Un brand puternic, vândut în peste 200 de țări, cu o cotă de piață dominantă, fiind una dintre cele mai bine vândute băuturi la nivel mondial. De asemenea, Coca-Cola are cea mai eficientă și cea mai extinsă rețea de distribuție din lume. Un alt punct forte al acesteia este valoarea dividendului, care a cunoscut o creștere în fiecare din ultimii 55 de ani, lucru apreciat de investitorii conservativi.

  1. American Express

Buffett a achiziționat o participație inițială în companie în anul 1963, moment în care American Express avea nevoie de capital extern pentru a-și extinde operațiunile. De atunci, Buffett a fost un salvator al companiei de multe ori, inclusiv în timpul crizei financiare din 2008. Cu o rentabilitate medie anuală de 12,5% în ultimul sfert de secol, American Express s-a dovedit a fi un activ valoros al conglomeratului Berkshire Hathaway.

  1. Wells Fargo

Banca americană a fost lovită de o serie de scandaluri care au început în 2016, inclusiv crearea a milioane de conturi bancare manechine, modificări neautorizate ale planurilor ipotecare și vânzarea frauduloasă a unei asigurări auto inutile, care au afectat reputația băncii. Cu toate acestea, rămâne una dintre principalele companii din portofoliul lui Warren Buffett, un investitor foarte atent la reputația unui business. În al doilea trimestru al anului 2020, Wells Fargo a înregistrat prima sa pierdere trimestrială de la Marea Recesiune încoace, întrucât banca a constituit provizioane de 8,4 mld. dolari, iar acțiunea se tranzacționează la jumătatea prețului de la începutul acestui an.

 

Claudiu Demian,

Analist Financiar Dep. Analiză și Strategii de piață

 

Surse:

https://www.inc.com/marcel-schwantes/warren-buffett-habits-success.html – imagine

finance.yahoo.com

investopedia.com

marketwatch.com