Concluziile anului 2024. Perspective pentru 2025

2024 a fost un an cel puțin interesant. La începutul anului, așteptările erau ca evoluția bursei locale să fie pozitivă, cel puțin până la jumătatea anului, urmând ca în a doua parte, piața să fie influențată de alegeri și de măsurile care ar fi urmat să fie luate pentru reducerea deficitului. Evoluția din prima parte a anului a fost într-adevăr pozitivă, indicele BET înregistrând o creștere cu 23% de la începutul anului până spre finalul lunii iulie. După luna iulie, piața a început un trend de scădere, până la momentul alegerilor care au generat un șoc prin prisma rezultatului din primul tur al prezidențialelor. Piața a reacționat puternic negativ în urma rezultatului, investitorii aflându-se în fața unui pericol nemaiîntâlnit în cei 35 ani de la Revoluție. Indicele BET s-a corectat cu 6,5% în luna noiembrie, fiind cea mai mare scădere lunară din 2022 încoace. Temerile investitorilor s-au mai redus în urma anulării turului 1 al alegerilor prezidențiale de către CCR, iar piața a reacționat cu creșteri semnificative, deși situația continuă să fie incertă la nivel politic.

Ce spun analiștii despre anul ce se încheie?

Piața românească din 2024 a prezentat un tablou complex, marcat de presiuni inflaționiste persistente care, deși s-au temperat de la nivelul de 15,1% înregistrat la începutul anului 2023 la aproximativ 6,61% în decembrie 2023 și ulterior la 5,11% în noiembrie 2024, continuă să exercite presiune asupra puterii de cumpărare și a costurilor operaționale ale companiilor. În condițiile unui cost al capitalului majorat și ale fluctuațiilor semnificative ale raportului leu-euro, mediul economic a prezentat multiple impedimente, cu toate acestea, sectorul energetic a generat perspective investiționale favorabile, susținut de programele de dezvoltare infrastructurală și de accelerarea implementării strategiilor de tranziție către surse regenerabile. Piața de capital din România a evidențiat indicatori în ameliorare în ceea ce privește profunzimea pieței și volumele tranzacționate, manifestând totodată o dinamică pozitivă în segmentul instrumentelor cu venit fix.

Anul 2024 pentru Goldring

Pentru compania noastră, cea mai importantă realizare a fost depășirea pragului de 5 milioane euro în administrare discreționară și atingerea unui miliard de lei în active în custodie. Această creștere, susținută de încrederea celor peste 6.000 de clienți activi, reflectă maturizarea strategiei noastre de dezvoltare și validarea modelului nostru de business centrat pe nevoile investitorului. În al doilea rând, am lansat platforma noastră de Research, un proiect ambițios care oferă acum analize și perspective aprofundate pentru sectoarele cheie ale economiei, un serviciu care s-a dovedit esențial pentru deciziile de investiții ale clienților noștri instituționali. Nu în ultimul rând, am avansat semnificativ în procesul nostru de transformare digitală, implementând o nouă generație de instrumente de tranzacționare și administrare a portofoliului.

Principalele provocări și oportunități observate în 2024

sursa: Goldring SA

La ce ne putem aștepta în 2025?

Anul 2025 se anunță unul provocator pentru bursa locală. Așa cum spuneam, noul Guvern va fi nevoit să ia măsuri pentru reducerea deficitului, care va depăși 8% în acest an, multe dintre măsuri urmând să fie „nepopulare”. Astfel, ne așteptăm ca 2025 să aducă noi provocări companiilor listate și, implicit, investitorilor, provocări care ar urma să vină mai ales din mediul politic.

Pe de altă parte, rămâne să urmărim în ce măsură va fi finalizat proiectul contrapărții centrale în anul ce vine. Investitorii vor fi nevoiți să fie activi și să își rebalanseze portofoliile în funcție de rezultatele companiilor, dar și de previziunile pentru perioada ce va urma, în situația în care companiile vor urma să fie afectate de măsurile fiscale ce se vor anunța.

Probabil, o mare parte dintre investitori, au ales sau vor alege să-și diversifice portofoliul și mai mult, prin intermediul piețelor externe, având în vedere impredictibilitatea politică de care s-au lovit în ultima perioadă pe bursa locală. Sperăm, totuși, că investitorii străini nu și-au pierdut încrederea în bursa locală și potențialul pe care aceasta îl are, în urma evenimentelor din acest final de an.

La ce se așteaptă analiștii în 2025?

Privind spre 2025, anticipăm că dinamica piețelor va fi modelată substanțial de politica monetară a BNR, în contextul temperării inflației și al alinierii la tendințele BCE, precum și de ritmul absorbției fondurilor europene și de implementarea PNRR. Continuarea procesului de digitalizare în sectorul financiar-bancar rămâne un factor transformațional semnificativ pentru întregul ecosistem financiar românesc. Totodată, acest tablou economic va fi modelat semnificativ de contextul politic post-electoral, unde noul președinte și configurația forțelor politice vor influența traiectoria reformelor structurale și stabilitatea cadrului legislativ-fiscal, elemente determinante pentru predictibilitatea mediului investițional și pentru capacitatea de atragere a capitalului străin în economia românească.

Ce factori pot influența piețele financiare în 2025?

În ceea ce privește situația din România, stabilizarea inflației la aproximativ 4% este prognozată să sprijine creșterea economică moderată (3,1% în 2025), dar presiunile fiscale vor rămâne o problemă majoră și cu siguranță vor trebui luate măsuri fiscale anul viitor pentru a acoperi deficitul mare. Continuarea investițiilor publice, mai ales în infrastructură și digitalizare, va fi un motor important al economiei. Relaxarea politicii monetare ar putea stimula economia și consumul.

La nivel global, relaxarea politicii monetare în SUA și Europa ar putea stimula piețele financiare prin reducerea costurilor de finanțare. Obligațiunile devin mai atractive pentru investitori datorită stabilizării ratelor dobânzilor. Tensiunile geopolitice vor continua să influențeze strategiile companiilor, determinându-le să investească mai mult în producție localizată pentru a reduce riscurile lanțurilor globale de aprovizionare.

În ce investesc în 2025?

Dacă ne uităm spre piața locală, sectoarele de transport și distribuție ar putea beneficia de pe urma aderării României, cu drepturi depline, la Spațiul Schengen. Sectorul bancar, ca urmare a reducerii ratelor de politică monetară și a creșterii creditării pentru companii, poate reprezenta un sector de interes. De asemenea, sectorul energetic poate fi urmărit, având în vedere scoaterea plafonărilor și deschiderea de noi capacități de producție (Neptun Deep, centrala de la Iernut). Nici sectorul de IT și securitate cibernetică nu trebuie ignorat.

Anul 2025 oferă numeroase oportunități investiționale promițătoare, cu sectoare precum tehnologia, energia regenerabilă, sănătatea și obligațiunile în prim-plan. Companiile mici și medii din domeniul AI, cloud computing și securitate cibernetică beneficiază de o cerere tot mai mare pentru soluții digitale avansate, în timp ce investițiile în energie solară, eoliană și stocarea energiei sunt susținute de obiectivele globale de decarbonizare. În sectorul sănătății, inovațiile biotehnologice și farmaceutice răspund provocărilor aduse de îmbătrânirea populației, obezitate și infertilitate. Totodată, stabilizarea ratelor dobânzilor face obligațiunile o alegere mai atractivă pentru investitorii conservatori.

„Din perspectiva oportunităților investiționale, sectorul energetic prezintă un potențial deosebit, în special pentru companiile implicate în dezvoltarea infrastructurii energetice și energie regenerabilă, în timp ce sectorul financiar-bancar beneficiază de marje favorabile și digitalizare accelerată. În peisajul instrumentelor cu venit fix, titlurile de stat și obligațiunile corporative emise de companii cu fundamentare financiară solidă se evidențiază prin potențialul de generare a unor randamente reale pozitive, oferind oportunități de diversificare și stabilizare a portofoliilor investiționale în contextul volatilității piețelor de capital” spune Roxana Stejerean, analist în cadrul Goldring.

Virgil Zahan, CEO al Goldring, spune că privește „2025 cu un realism temperat. Din experiența mea ca CEO al Goldring, anul care vine va aduce atât provocări, cât și oportunități pe care trebuie să le gestionăm cu prudență. Procesul de digitalizare pe care îl traversăm va continua să transforme industria de brokeraj, dar implementarea acestor schimbări necesită investiții substanțiale și o adaptare graduală atât din partea noastră, cât și a clienților.”

Așadar, contextul macroeconomic actual rămâne unul provocator, iar perspectivele pentru piețe indică o evoluție nuanțată, cu posibile episoade de volatilitate și o redistribuire selectivă a capitalului. Deși se așteaptă pași înainte în maturizarea pieței locale de capital, transformările majore, precum introducerea unor noi instrumente financiare, necesită timp, lichiditate adecvată și un apetit real din partea investitorilor. La Goldring, ne concentrăm pe educarea și consolidarea bazei actuale, adaptându-ne în mod natural la oportunitățile viitoare, fără a grăbi procesele necesare dezvoltării sustenabile a pieței.