fbpx

GOLDRING SA

Trendul zilei 03.06.2024

Evenimente Interne

Agroland Business System (AG) a înregistrat venituri din exploatare de 74,5 mil. lei, marcând o creștere de 7% față de aceeași perioadă a anului trecut. Profitul operațional a ajuns la 5 mil. lei, o majorare de 29%, în timp ce profitul net a crescut cu 62%, ajungând la 2,2 mil. lei. Rezultatele bune se datorează investițiilor realizate în ultimii ani, care au crescut dimensiunea afacerii și au îmbunătățit marjele de profit. În 2024, Agroland își propune să continue integrarea liniilor de business și să deschidă primul magazin Agroland MEGA în București, care va oferi produse alimentare tradiționale și BIO. Strategia de investiții va rămâne orientată exclusiv către piața românească, având în vedere potențialul considerabil al acesteia. Pentru întreg anul 2024, compania țintește vânzări nete de 344,6 mil. lei, o creștere de 23% față de 2023, un profit operațional de 22,1 mil. lei și un profit net de 12,5 mil. lei, ceea ce reprezintă o creștere impresionantă de 164%. (bvb.ro)  

 

 

Sebastian Burduja, ministrul energiei, și Ion Sterian, director general al SNTGN Transgaz SA (TGN), au semnat un contract de finanțare pentru construirea unei conducte de transport gaze naturale, destinată alimentării Centralei Mintia din județul Hunedoara. Ministerul Energiei susține proiectul cu aproape 7 mil. euro, în cadrul unei inițiative mai ample, cu o valoare totală de peste 60 de mil. euro. Conducta, care se va întinde pe o distanță de 56,5 km, va traversa mai multe comune și orașe, inclusiv Călan, Hunedoara și Deva, alimentând nu doar centrala, ci și alți consumatori industriali și casnici. La finalizarea sa, Centrala Mintia va deveni cel mai mare consumator de gaze naturale din România, cu un consum anual de 2,5 miliarde mc de gaz. Proiectul va conecta toate unitățile administrativ-teritoriale traversate de conductă, contribuind astfel la dezvoltarea economică regională și la creșterea standardului de viață al comunității. (bvb.ro)  

 

 

La finalul primului trimestru al anului 2024, ADISS înregistrează o cifră de afaceri de 4,78 milioane lei, în scădere cu 47,19% comparativ cu aceeași perioadă a anului trecut și un rezultat negativ al exercițiului financiar în valoare de -798 mii lei. Rezultatul trimestrial proiectează financiar o etapă din activitate care este mai puțin definitorie pentru performanța Adiss, având în vedere că primele trei luni ale anului sunt o perioadă de așteptare a aprobării bugetelor guvernamentale și alocării resurselor financiare către autoritățile contractante. Pe de altă parte, segmentul de servicii marchează o creștere de 22.08% de la o perioadă la alta, reconfirmându-și potențialul. Conducerea rămâne optimistă cu privire la perspectivele acestui segment de activitate și capacitatea de generare de venituri pentru companie, mai ales în contextul în care programele operaționale finanțate din fonduri publice, precum POR, s-au închis în anul 2023. (bvb.ro) 

 

 

Romgaz (SNG) a aprobat rectificarea bugetului de venituri și cheltuieli pentru anul 2024. Această modificare vine în contextul unor schimbări legislative care afectează piața gazelor naturale și energiei electrice. Conform noului buget, veniturile totale sunt estimate la 7,65 miliarde de lei, în scădere cu 9% față de bugetul inițial publicat în martie. Această reducere este atribuită în principal noilor reglementări guvernamentale care afectează prețurile de valorificare a gazelor și energiei electrice.  De asemenea, Romgaz a ajustat prognoza pentru profitul brut, care acum se așteaptă să fie de 2,35 miliarde de lei, cu 22% mai puțin decât estimarea inițială de 3 miliarde de lei. Scăderea prețurilor și alte limitări impuse de legislația recent modificată (OUG 27/2022 modificată prin OUG 32/2024) sunt principalii factori care au condus la această rectificare. Veniturile din livrarea energiei electrice au fost estimate pe baza cantităților de energie livrate și a prețurilor medii de livrare. Totuși, oprirea funcționării centralei vechi începând cu septembrie 2024 pentru realizarea de probe pentru noua centrală, care va începe producția în decembrie 2024, a contribuit la scăderea veniturilor prognozate. (zf.ro) 

 

OMV Petrom (SNP) a finalizat achiziția Renovatio Asset Management, proprietarul celei mai extinse rețele de încărcare pentru vehicule electrice din România. Această rețea cuprinde peste 400 de puncte de încărcare, iar OMV Petrom intenționează să extindă această capacitate la aproximativ 650 de puncte până în 2026. Până la sfârșitul primului trimestru din 2024, OMV Petrom deținea deja circa 300 de puncte de încărcare în rețelele OMV și Petrom. Cu această achiziție, compania își consolidează poziția de lider în domeniul mobilității electrice din România. Radu Căprău, membru al Directoratului OMV Petrom, responsabil pentru rafinare și marketing, a declarat: „Prin finalizarea acestei achiziții, OMV Petrom devine cel mai mare jucător în domeniul mobilității electrice din România. Ambiția noastră este ca până la sfârșitul acestui an să avem instalate 1.000 de puncte de încărcare în România, Bulgaria, Serbia și Moldova. Ne dorim să rămânem prima opțiune pentru clienții noștri și să ne consolidăm poziția de lider în România pe segmentul de mobilitate”. (bvb.ro) 

 

 

AROBS Transilvania (AROBS) a anunțat publicarea Prospectului UE pentru majorarea capitalului social cu aport în numerar. Subscrierile în baza drepturilor de preferință se vor desfășura între 3 iunie și 4 iulie 2024. Drepturile de preferință nu sunt tranzacționabile. Acționarii înregistrați la data de 10 mai 2024 pot subscrie acțiuni noi la un preț de 0,93 lei per acțiune. Pentru subscrierea unei acțiuni noi sunt necesare 5 drepturi de preferință. La finalul Etapei 1, pe 5 iulie 2024, va fi publicat un raport privind încheierea acestei etape și va începe Etapa a 2-a sub formă de plasament privat. Prețul final de emisiune pentru acțiunile noi va fi determinat în urma acestui plasament privat. Dacă prețul final va fi mai mic decât 0,93 lei per acțiune, compania va returna diferența investitorilor care au subscris în Etapa 1. (bvb.ro) 

 

  

În perioada de raportare, Glissando Garden Center S.A. (GGC) și-a consolidat poziția de principal furnizor regional de produse „verzi” prin dezvoltarea unui marketplace online destinat vânzării de flori și plante proaspete. Operațiunile companiei includ două magazine în Timișoara și Lovrin, care au generat venituri de 7,23 mil. lei și un profit net de 740 mii lei în primul trimestru al anului 2024. Azi, acțiunile Glissando Garden Center S.A. urmează să fie listate pe Bursa de Valori București, pe piața AeRO. Listarea urmărește atragerea investitorilor și folosirea mecanismelor pieței de capital pentru finanțarea planurilor de expansiune. Performanța financiară pentru primele trei luni din 2024 arată o creștere a cifrei de afaceri cu 39,25% față de aceeași perioadă din 2023, atingând 7,23 mil. lei, iar profitul net a fost de 740 mii lei, de 5,2 ori mai mare comparativ cu perioada similară din 2023. ( bvb.ro) 

Evenimente Externe

Într-o mișcare strategică pentru a stabiliza piața petrolului, OPEC+ a convenit să extindă reducerile semnificative ale producției de petrol până în 2025. Această decizie, luată duminică, depășește așteptările anterioare și vine ca răspuns la creșterea lentă a cererii, ratele ridicate ale dobânzilor și creșterea producției de petrol din SUA. În prezent, prețurile petrolului se situează în jurul valorii de 80 de dolari pe baril, sub nivelul necesar pentru echilibrarea bugetului pentru multe națiuni OPEC+. Îngrijorările legate de creșterea lentă a cererii în China și creșterea stocurilor de petrol în țările dezvoltate au pus, de asemenea, presiune asupra prețurilor. Ministrul Energiei din Arabia Saudită, Prințul Abdulaziz bin Salman, a subliniat necesitatea scăderii ratelor dobânzilor și a unei creșteri economice mai puternice pentru a sprijini piața, declarând: „Așteptăm ca ratele dobânzilor să scadă și să vedem o traiectorie mai bună în ceea ce privește creșterea economică… nu doar creșteri izolate.”  (investing.com) 

 

 

Inflația din Statele Unite a rămas la același nivel în aprilie, iar cheltuielile consumatorilor au scăzut, semnale mixte pentru Rezerva Federală (Fed), care nu oferă prea multă claritate asupra posibilității de a începe reducerea ratelor dobânzilor în septembrie. Datele sugerează că ritmul ridicat al creșterii prețurilor ar putea dura mai mult decât se aștepta, dar și că scăderea cheltuielilor consumatorilor ar putea limita creșterile viitoare ale prețurilor. Indicele prețurilor cheltuielilor de consum personal (PCE) a crescut cu 0,3% luna trecută, conform datelor publicate de Biroul de Analiză Economică al Departamentului Comerțului. În ultimele 12 luni până în aprilie, indicele PCE a crescut cu 2,7%, aceeași rată ca în martie. Prețurile bunurilor au crescut cu 0,2% în aprilie, după o creștere de 0,1% în luna precedentă, arată raportul PCE. Prețurile serviciilor au crescut cu 0,3%, în scădere de la 0,4% în martie. Locuințele și utilitățile au rămas principalii contribuitori la creșterea din luna trecută. Prețurile energiei au crescut cu 1,2%, iar prețurile alimentelor au scăzut cu 0,2%. (reuters.com) 

 

 

Directorul executiv al Nvidia (NVDA), Jensen Huang, a declarat că compania plănuiește să își actualizeze acceleratoarele de AI în fiecare an, anunțând un cip Blackwell Ultra pentru 2025 și o platformă de generație următoare în dezvoltare numită Rubin pentru 2026. Cel mai valoros producător de cipuri din lume dorește să-și extindă baza de clienți dincolo de un număr mic de giganți de cloud computing care generează cea mai mare parte a vânzărilor sale. Între timp, Advanced Micro Devices (AMD) grăbește introducerea de noi procesoare de AI, încercând să diminueze dominația Nvidia pe această piață profitabilă. (bloomberg.com) 

 

 

Luni, majoritatea acțiunilor asiatice au înregistrat creșteri semnificative, pe măsură ce speculațiile legate de reducerile ratelor dobânzilor de către marile bănci centrale au crescut apetitul pentru activele de risc. Indicele companiilor tehnologice a fost printre cei mai performanți ai zilei, impulsionat de producătorii de cipuri, după ce compania NVIDIA Corporation (NVDA) a dezvăluit o nouă linie de cipuri pentru inteligența artificială. Cererea din această industrie în creștere rapidă a condus la rezultate trimestriale impresionante pentru firmă. Atenția din această săptămână este îndreptată către deciziile privind ratele dobânzilor din Europa și Canada. Atât Banca Centrală Europeană, cât și Banca Canadei sunt așteptate să înceapă reducerea ratelor dobânzilor, ceea ce ar putea declanșa o relaxare monetară la nivel global. Indicele Nifty 50 din India a crescut cu până la 3%, atingând un nivel record de 23.321 puncte, după ce o serie de sondaje de opinie publicate în weekend au indicat că alianța NDA, condusă de partidul BJP, este pe cale să câștige alegerile generale din 2024, oferindu-i prim-ministrului Narendra Modi un al treilea mandat consecutiv. Indicii Shanghai Shenzhen CSI 300 și Shanghai Composite din China au crescut marginal luni, rămânând în urma colegilor lor asiatici, după ce datele recente ale indexului managerilor de achiziții (PMI) au prezentat o imagine mixtă a economiei. Datele PMI ale companiilor private de luni au arătat că sectorul manufacturier al țării a crescut mai mult decât se aștepta în mai și s-a extins pentru a șaptea lună consecutiv, însă acest lucru a contrastat în mare măsură cu datele oficiale PMI de săptămâna trecută, care au arătat o contracție neașteptată în sectorul manufacturier public. (investing.com) 

In Focus

BVB:

AG, TGN, ADISS, SNG, SNP, AROBS, GGC

Extern:

Fed, NVDA


Newsletter Goldring Abonează-te la Trendul Zilei și fii în contact cu tot ceea ce contează.

BVB
BET17.588,480.15%
BETPlus2.598,550.16%
BET-TR37.363,020.15%
BET-XT1.492,390.00%
BET-FI58.932,260.02%
BET-NG1.244,69-0.92%
BET AeRO1.063,130.49%

Top 10 Tranzacționate BVB
SIMBOLPRETVARIATIEVALOARE
TLV31.20002.46%18.477.352
H2O133.5000-0.37%15.422.931
SNG5.4300-5.07%10.259.626
BRD19.0000-0.52%4.912.402
PE21.25000.47%4.287.742
TTS25.90004.86%3.411.255
SNP0.7025-0.07%2.976.245
SNN46.2000-0.54%2.846.157
M5.10001.80%2.299.752
AQ1.15501.76%2.153.719

Extern

 

Dow Jones38.686,321.41%
S&P 5005.277,510.65%
NASDAQ16.735,02-0.22%
VIX12,92-12.23%
DAX18.497,940.01%
CAC 407.992,870.25%
FTSE MIB IDX26.835,310.26%
AEX Amsterdam903,61-0.22%
WSE WIG86.315,260.77%
Shanghai3.086,81-0.26%
Nikkei 22538.153,45-0.05%
S&P/ASX 2007.635,600.1%

Obligațiuni
SUA 10Y4.487%
SUA 5Y4.502%
SUA 2Y4.879%
Canada 10Y3.659%
Germania 10Y2.6630%
Franța 10Y3.146%
Japonia 10Y1.053%
Hong Kong 10Y3.756%
RO 10YR6.750%
RO 5YR6.260%
RO 2YR5.980%

 

 


Dobânda de referință
România7.00%
SUA5,25%- 5,5%
UE4.5%
Japonia0.10%
China3.45%

Mărfuri
Aur2,343.65-0.09%
Argint30.405-0.11%
Petrol Brent81.00-0.14%
Cupru4.6162-0.20%

 


Cursuri_valutare
EUR/RON4.9766
0.00%
USD/RON
4.5865
0.05%
GBP/RON
5.8467
0.05%
EUR/USD1.08530.11%

 


SURSE: BVB.RO, INVESTING.COM,ZF.RO

 
 
 
Disclaimer

Informaţiile cuprinse în acest raport au scop informativ și nu reprezintă recomandări de a cumpăra sau a vinde valori mobiliare prezentate, ci oferă informaţii şi opinii care să faciliteze luarea unei decizii în mod independent de către fiecare investitor în parte. Opiniile exprimate în analiză reflectă cu acuratețe propriile convingeri despre instrumentele financiare prezentate. În luarea deciziei de a investi în instrumentele financiare prezentate, investitorii trebuie să se bazeze pe propria analiză, inclusiv a avantajelor şi riscurilor implicate în conformitate cu Documentul de prezentare al GOLDRING SA SSIF pe care îl pot accesa aici

Informaţiile prezentate în acest raport nu reprezintă garanţie pentru obţinerea unor profituri şi societatea Goldring SA şi/sau autorii raportului nu îşi asumă răspunderea pentru deciziile de investiţie bazate pe aceste informaţii. Autorii acestei analize atestă faptul că nu au fost remunerați direct sau indirect pentru a exprima opiniile și recomandările din acest document. Preluarea informaţiilor din acest raport este permisă cu condiţia obligatorie a prezentării sursei informaţiilor preluate.

Rămâi informat și investește inteligent!

Abonează-te la newsletterul nostru pentru a primi zilnic informații cu privire la evenimentele care influențează piețele de capital, analize și articole de specialitate.


This will close in 0 seconds

SSIF GOLDRING SA